Potrivit topului Global MetroMonitor, realizat de către Brookings Institution pe baza datelor livrate de către Oxford Economics, Moody’s Analytics şi biroului federal american de statistică, cel mai bogat oraş din lume este Zurich, principalul centru financiar al Elveţiei şi unul dintre cele mai mari ale lumii. Acesta ocupă prima poziţie datorită unui produs intern brut pe cap de locuitor în valoare de 82.410 dolari. În 2007 a fost plasat de compania de consultanţă Mercier la vârful topului cu cea mai înaltă calitate a vieţii din lume. Este sediul bursei elveţiene şi sediul unora dintre cele mai mari corporaţii ale Elveţiei, precum grupul industrial ABB, băncile UBS şi Credit Suisse, asigurătorii Swiss Re şi Zurich Financial Services.

Capitala Norvegiei, Oslo, ocupă poziţia a doua în topul celor mai bogate oraşe din lume, şi astfel şi din Europa, cu un produs intern brut pe cap de locuitor de 82.040 dolari. Statele nordice sunt recunoscute după nivelul crescut de trai, dar Norvegia este specială datorită faptului că are cel mai mare fond suveran din lume, care acumulează cea mai mare parte a veniturilor din petrolul şi gazele exploatate în Marea Nordului. Acesta are active totale de aproape 900 de miliarde de dolari, iar Statoil – grupul norvegian din industria petrolului, este unul dintre giganţii mondiali ai ţiţeiului. Statoil are, însă, sediul în oraşul norvegian Stavanger.
Foarte multe alte companii petroliere care exploatează rezervele din Marea Nordului, în special subsidiarele grupurilor străine, îşi au, însă, sediul în Oslo.
De asemenea, Oslo este şi un important centru maritim, fiind sediul unor mari companii de transport, brokeri, asiguratori sau şantiere navale. Det Norske Veritas, bazat în capitala Norvegiei, este unul dintre cei mai mari regiştri de de certificare din lume în domeniul maritim, dar şi în domeniul energetic.
Oslo este şi unul dintre cele mai scumpe oraşe din lume.
Clasamentul realizat de Brookings Institution menţionează în continuare două oraşe din SUA, respectiv San Jose şi Hartford, astfel că pe poziţia a cincea la nivel mondial şi a treia la nivel european se regăseşte Geneva, tot din Elveţia, cu 74.580 dolari pe cap de locuitor. Oraşul este al doilea cel mai populat din Ţara Cantoanelor, după Zurich, şi este, pe lângă centru financiar, şi unul dintre cele mai importante centre diplomatice din lume, incluzând atât sediile mai multor agenţii ale ONU, cât şi al Crucii Roşii. De asemenea, este sediul central al unora dintre cele mai mari multinaţionale din lume, de la JTI, până la traderii de materii prime Vitol şi Gunvor, dar şi centru tradiţional de orologerie, ceasurile elveţiene fiind apreciate în întreaga lume.

Mai multe detalii aici.

caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *