Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit joi, la Palatul Cotroceni, cu parlamentarii de Diaspora, context în care a făcut apel la aceștia să se implice în dialogul cu partidele parlamentare pentru o soluție fezabilă, simplă și cu un cost minim în cazul votului românilor din străinătate.

Potrivit Administrației Prezidențiale, temele de discuție au vizat asigurarea exercitării dreptului la vot pentru cetățenii din afara granițelor, îmbunătățirea comunicării cu reprezentanții comunităților de români și a calității serviciilor consulare, precum și dezvoltarea unor politici ale statului român pentru diaspora.

“Președintele României a reiterat urgența adoptării legislației necesare pentru exprimarea dreptului de vot în cele mai bune condiții de către toți românii din afara granițelor. În acest sens, șeful statului a făcut apel la parlamentarii care reprezintă Diaspora să se implice în dialogul cu reprezentanții partidelor politice în vederea găsirii unei soluții fezabile, simple și cu un cost minim pentru votanții români din afara granițelor țării”, arată Administrația Prezidențială.

În privința îmbunătățirii relației cu românii din străinatate, șeful statului a apreciat că rezolvarea problemelor de comunicare prin canalele existente și crearea unor mecanisme noi pentru dialog constituie pârghii importante pentru a veni în sprijinul acestora, subliniind că este nevoie de implicarea directă a reprezentanților diasporei în definirea politicilor statului român privind comunitățile din afara țării.

“Președintele României a dat asigurări că există o preocupare deosebită pentru îmbunătățirea mecanismelor de reprezentare și consultare a diasporei, iar Consiliul Consultativ anunțat în programul prezidențial va fi creat. Consiliul Consultativ va fi un partener de dialog și de cooperare pentru instituții precum Departamentul pentru Românii de Pretutindeni de la Guvern și Institutul Cultural Român pentru a îmbunătăți performanța lor”, adaugă Administrația Prezidențială.

De asemenea, șeful statului a reiterat interesul său pentru ca cetățenii diasporei să se simtă protejați, să beneficieze de toate libertățile și de drepturile individuale, în special de dreptul de a munci, și să-și păstreze identitatea culturală, dreptul la educație și informare.

Conform sursei citate, parlamentarii din circumscripția electorală Diaspora și-au exprimat susținerea pentru introducerea votului prin corespondență, prin adoptarea unei legi în materie și au subliniat necesitatea reprezentării românilor din afara granițelor de un număr mai mare de parlamentari față de cel existent în prezent.

La întâlnirea cu șeful statului au participat parlamentarii Eugen Tomac, Mircea Lubanovici, Aurelian Mihai, Ovidiu Raețchi, Viorel Riceard Badea și Adrian Anghel.

AGERPRES