România a semnat un acord pentru livrarea de produse agroalimentare în statele arabe, care prevede înființarea unui centru de colectare la Constanța și a altuia în Doha sau Abu Dhabi, a declarat, vineri, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Daniel Botănoiu, la conferința națională a legumiculturii.

‘La nivelul ministerului, încercăm în acest moment să deschidem piețele externe. Am semnat deja un acord pentru livrarea de produse agroalimentare către statele arabe, care au cerut legume, cereale și animale. Ele importă foarte multe produse din Australia și Noua Zeelandă, deși — din punct de vedere al prețului — e mai avantajos să aducă mărfurile din Portul Constanța. Acordul semnat prevede înființarea unui centru de colectare la Constanța și a altuia în Doha sau Abu Dhabi, însă noi trebuie să avem continuitate în aprovizionare. De asemenea, este necesar să asigurăm aceeași calitate, dar și cantitate pentru produsele livrate. Să nu uităm de etichetare, care e foarte importantă, și care, din luna iunie, trebuie să intre în aplicare’, a spus Daniel Botănoiu.

În opinia acestuia, sectorul de legume-fructe are nevoie de finanțare susținută, pentru că nu a fost susținut corespunzător de la integrarea României în Uniunea Europeană.

‘Sectorul de legume-fructe nu a fost susținut cum ar fi trebuit de la integrarea României în Uniunea Europeană și până astăzi. Ca urmare, este nevoie de o finanțare susținută către acest sector. Trebuie să ne întoarcem cu fața către producător, nu către cel care ia dintr-o parte și vinde în alta. La rândul său, producătorul trebuie să învețe consumatorul să se îndrepte către el, nu către intermediar”, a precizat secretarul de stat.

În altă ordine de idei, Botănoiu a anunțat că s-a discutat la Ministerul de Finanțe ca membrii cooperativelor să nu mai fie impozitați individual, iar taxele să fie plătite de organizație.

“În ceea ce privește cooperativele, am discutat cu reprezentanții Ministerului de Finanțe ca membrii din cooperative să nu mai fie impozitați individual, iar dările către stat să fie plătite doar de către cooperativă’, a anunțat oficialul MADR.

AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *