O româncă pe listele Lega Nord la Cologno Monzese şi Segrate. Publicaţia Milanotoday.itpublică un interviu cu Tatiana Doina Francu, 33 de ani, originară din Oradea.

În urmă cu circa opt ani s-a mutat în Italia din dragoste, şi-a abandonat studiile şi apoi şi le-a reluat aici. Astăzi are dublă cetăţenie, este licenţiată în chimie şi este militantă Lega Nord, partid cu care candidează la consiliile locale din Cologno Monzese şi Segrate laalegerile de pe 31 mai. Iată interviul.

Ai o poveste deosebită: o româncă în Lega Nord. Ştii că opinia publică italiană asociază naţiunea ta problematicii legate de romi. Nu este o contradicţie să fii înscrisă în partidul lui Salvini, principal promotor al luptei antiromi?

«În România romii sunt numai un mic procent. Au reprezentare în parlament pentru că sunt o minoritate şi ţara noastră ocroteşte toate minorităţile: pe romi, dar şi pe maghiari de exemplu.

Problema care a făcut să se creadă că România este ţara romilor, care în realitate vin din unele zone ale Indiei, s-a născut în 1996. Atunci, de fapt, asociaţiile umanitare şi Comisia Europeană au decis că termenul ţigan era prea “incorect”. S-a decis să se opteze tocmai pentru rom care înseamnă om în limba lor.

Problema este că “rom” era şi sigla naţiunii noastre. România a protestat, convinsă că se va crea confuzie, dar nimeni nu i-a dat ascultare.

În 2002 am fost constrânşi să ne schimbăm sigla. Astăzi România are ca siglă “ROU”».

Aşadar, pentru tine romii sunt o problemă atât în Italia cât şi în România?

«Problema există în măsura în care cineva refuză să vrea să se integreze. Integrarea este posibilă, dar este necesar să plece de la noi înşine. Romilor, de exemplu, le foloseşte să fie consideraţi marginalizaţi. Să fie discriminaţi, pentru ei este o modalitate pentru a se bucura de anumite beneficii şi, din acest motiv, cu greu îşi vor schimba ideea».

Deci, dacă am înţeles bine, nu este necesar să se favorizeze integrarea în Italia?

«Sigur că nu, în Italia există deja totul. Uitaţi-vă la povestea mea, de exemplu. În această ţară există pentru străini foarte multe cursuri de limbă care însă nu sunt atât de frecventate.

Repet: dacă cineva vrea să se integreze aici o poate face, nu trebuie să se lucreze mai mult pe această temă».

Să revenim la Lega Nord. Ce te atrage la acest partid?

«Eu vin din România şi, datorită familiei mele, am crescut cu un puternic sentiment de anticomunism.

Lega Nord este singurul partid italian care îmi aminteşte de luptele care se duceau în ţara mea împotriva regimului. În politică este necesar un singur lucru: o bună capacitate de raţionare şi Lega Nord este un partid care raţionează».

Să ajungem la candidatura ta. Nu e prima dată, ai mai încercat şi la alte alegeri precum cele din Melegano şi Peschiera Borromeo. Corect?

«Mi-au propus şi eu am acceptat. Dacă pot ajuta, cu puţinul meu, partidul cu aceste candidaturi sunt bucuroasă să o fac».

Să încheiem cu o declaraţie privind viitoarele alegeri de la Cologno Monzese şi Segrate. Vrei să lansezi un mesaj?

«Dacă toţi alegătorii vor vota cu bun-simţ, nu este necesar să se ceară nimic nimănui».

gazeta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *