În zorii zilei de marţi 12 mai, agenţii municipali au evacuat o familie de cetăţeni români, compusă din tată, mamă şi trei fii minori, care de câteva zile ocupaseră în mod abuziv un container abandonat cu proprietate privată de pe viale Rocco, la Padova.

În zori, agenţii poliţiei locale, după ce au primit diferite semnalări de la rezidenţii cartierului, au evacuat familia, compusă din doi adulţi şi trei minori (16, 11 şi 6 ani) care locuia în containerul abandonat tocmai din faţa noului complex sportiv Palaindoor.

Imediat au fost duşi la sectorul servicii speciale de poliţia locală, unde au mâncat o masă caldă, iar persoanele evacuate au făcu cerere de a se putea întoarce în România, unde ar avea o locuinţă şi numeroase rude dispuse să-i primească.

Grupul, care se află la Padova de câteva săptămâni, va fi trimis în zilele următoare în România cu un autocar Atlassib, plătit din fondul înfiinţat de Primărie în decembrie anul trecut şi alimentat din donaţiile primarului Massimo Bitonci, de restul consiliului şi de câţiva padovani.

«Aceste persoane nu şi-au găsit norocul în Italia – comentează primarul din Padova, spunându-le povestea. După o perioadă de muncă la Rosarno, în Calabria, unde tâmplăria pentru care lucrau ar fi fost închisă din cauza unor infiltrări mafiote, cei doi părinţi ar fi venit la Padova cu fiii, în căutarea unui nou loc de muncă.

Locul de unde a fost evacuată familia de români

Un loc de muncă care lipseşte şi conaţionalilor noştri, astfel că cei cinci au început să cerşească. Cu fondul alimentat cu donaţiile primarului şi consilierilor repatriem alte cinci persoane care de câteva săptămâni trăiau de pe-o zi pe alta în oraşul nostru.

Poveşti precum cea a acestei familii nu ne lasă indiferenţi şi ne rănesc. Menţionăm totuşi că soluţia, în special pentru binele celor trei minori, nu poate fi o primire emoţională, făcută din mici pomeni şi o substanţială neangajare.

Repatrierea – încheie primarul Bitonci – care va fi efectuată în orele următoare – va permite celor cinci să reînceapă să trăiască».

gazeta