Moțiunea liberală nu poate trece fără voturile UDMR, iar reprezentanții acestui partid spun că demersul este inutil. Tema moțiunii de cenzură anunțată de PNL, votul prin corespondență, “nu îşi are rostul”, în condițiile în care liderii partidelor au încheiat o înțelegere privind modul în care va avea loc votul din diaspora, a apreciat secretarul general al UDMR, Kovacs Peter (foto).

“Înțelegerea liderilor partidelor privind votul în diaspora rezolvă problema.Înregistrarea prealabilă și înființarea secțiilor de vot pe baza acestor înregistrări este o metodă bună și va da posibilitatea tuturor celor din diaspora să voteze în mod civilizat. Nu înțelegem de ce este lansată această moțiune de cenzură după ce această înțelegere între liderii partidelor a avut loc. În principiu, ar trebui respectată înțelegerea între partide. În concluzie, tema anunțată de PNL pentru moțiunea de cenzură nu își are rostul, câtă vreme liderii de partide au fost de acord cum se va vota în diaspora”, a declarat Kovacs.

Secretarul general UDMR a precizat că, în cazul în care PNL va aduna semnături de susținere a moțiunii de cenzură, reprezentanții UDMR vor citi textul moțiunii și vor da un răspuns.

Deputatul Marton Arpad, viceliderul grupului UDMR din Cameră, a afirmat că UDMR nu a fost consultată de PNL înaintea anunţării datei şi temei moţiunii de cenzură şi s-a declarat surprins că documentul va fi depus în 5 iunie şi că va fi pe tema votului prin corespondenţă.

“Având în vedere că acea comisie care depune iniţiativele legislative privind alegerile, cum se zice Codul Electoral, este condusă de un liberal, care trebuie să cunoască situaţia din această comisie, că există o etapizare a depunerii rapoartelor şi a legilor, urmează ca săptămâna viitoare, marţea, să depunem legea alegerilor parlamentare şi imediat după aceea să ne apucăm de cealaltă lege, la care este de fapt o iniţiativă depusă chiar de către liberali, privind votul prin corespondenţă, sunt cel puţin surprinzătoare atât data, cât şi tema moţiunii de cenzură pentru mine“, a declarat, la RFI, Marton Arpad.

El a mai spus că, dacă cineva vrea să discute cu UDMR în legătură cu o moţiune de cenzură,nu o anunţă în presă cu câteva zile înaintea depunerii, el subliniind că Uniunea nu a fost consultată de PNL.

“Dacă cineva vrea să discute cu noi în legătură cu o moţiune de cenzură, nu o anunţă în presă cu câteva zile înaintea depunerii ei, ci prima dată discută cu noi despre această temă. N-am fost consultaţi, nici nu ştim dacă ei solicită, vor solicita să ne raliem la această iniţiativă de-a lor. Deocamdată, având în vedere că este o surpriză, nici nu avem cum să vedem de ce şi cum şi să discutăm despre ea. Dar vă spun sincer, eu trăind în România, nu cred că în momentul actual faptul că încă n-a fost votată această lege a votului prin corespondenţă este cea mai mare problemă pentru care trebuie să depui o moţiune de cenzură. Probabil va fi o moţiune de cenzură de faţadă, că au promis că o vor face şi doresc s-o depună (…). Pentru mine este inexplicabilă această alegere a tematicii”, a afirmat deputatul UDMR.

Marton Arpad nu dă şanse prea mari moţiunii de cenzură: “Dacă stau să mă gândesc câţi vor fi tentaţi să voteze pentru o astfel de moţiune de cenzură, nu prea cred că din partea puterii se vor ralia. Or la moţiunea de cenzură este nevoie de majoritatea tuturor deputaţilor şi senatorilor”.


Alina Gorghiu: «Mă simt jignită»

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a replicat că se aşteaptă ca UDMR, ca formaţiune “care se află în opoziţie teoretic”, să susţină moţiunea de cenzură a liberalilor, iar dacă liderii Uniunii consideră că dreptul de vot pentru români nu este o temă importantă, ea se simte “jignită”.

“Eu nu vreau să comentez reacţiile unui vicelider sau ale unui coleg din Parlament. Eu voi discuta cu liderii UDMR şi, dacă domniile lor vor considera că este o temă de sprijinit, foarte bine. Dacă dânşii consideră că dreptul de vot pentru români nu este o temă importantă, eu mă simt jignită”, a afirmat Gorghiu.

Copreşedintele PNL a adăugat că “orice supărare trece” şi se aşteaptă ca un partid care se află în opoziţie, teoretic, ca UDMR, să susţină o moţiune de cenzură pe o temă foarte importantă pentru români.

“Orice supărare trece şi eu cred că politicos este să ai un material pe care să-l prezinţi colegilor din Parlament şi în baza acelui material să poată fi făcute observaţii de toţi colegii din Parlament. Nu cred că era străină cuiva din Parlamentul României ideea sau intenţia PNL că urmează să depunem o moţiune de cenzură. Cred că tema este vitală pentru democraţia din România şi cred că, indiferent cât de surprins sau mai puţin surprins este cineva, nu văd cum un partid care se află în opoziţie teoretic, ca UDMR-ul, nu va susţine o moţiune de cenzură pe o temă foarte importantă pentru români”, a spus Gorghiu.

Ea a adăugat că importanţa unei moţiuni de cenzură nu trebuie dată de cât de mult îi place unui anumit coleg acea temă, ci importanţa este dată de ideea de respectare a unui drept fundamental pentru românii de oriunde.

“Importanţa nu trebuie dată de cât de mult îmi place mie sau unui coleg acea temă, ciimportanţa este dată de ideea de respectare a unui drept fundamental pentru românii de oriunde. Dar eu sunt convinsă că discuţii cu liderii UDMR vor avea loc curând, discuţii cu ceilalţi lideri ai partidelor politice parlamentare vor avea loc, la fel, curând, imediat ce vom redacta acel draft de moţiune de cenzură şi vom dialoga cu ei în spiritul obţinerii unui sprijin”, a spus Alina Gorghiu.

Copreşedintele liberal a afirmat că va cere sprijin tuturor parlamentarilor, indiferent de culoarea politică, pentru a susţine moţiunea de cenzură cu o temă care înseamnă un drept fundamental al oricărui român.

Potrivit acesteia, moţiunea va fi “o surpriză frumoasă pentru electoratul din Româniaşi în acelaşi timp o surpriză neplăcută” pentru Victor Ponta.

“Le cer votul şi le cer sprijinirea moţiunii de cenzură pentru o temă care, de fapt, înseamnă un drept fundamental al fiecărui român pe care nu cred că putem să-l negăm, indiferent că suntem de la PSD, de la PNL, UNPR sau UDMR. Ca atare, imediat ce vom avea creionat acest draft de moţiune de cenzură, vom discuta cu toate grupurile politice, îl vom înainta tuturor parlamentarilor şi eu am convingerea că putem să facem o surpriză frumoasă pentru electoratul din România şi în acelaşi timp o surpriză neplăcută pentru Ponta”, a conchis Alina Gorghiu.

gazetaromaeasca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *