Peste 10.600 de beneficiari de alocaţie pentru susţinerea familiei, de venit minim garantat sau de indemnizaţie pentru creşterea copilului au pierdut, pe o perioadă de cinci luni, dreptul la beneficiile antemenţionate, pentru că nu şi-au achitat obligaţiile datorate la bugetul local pentru bunurile pe care le au în proprietate, aferente anului 2014. Numărul lor a crescut cu 13% faţă de anul precedent, reiese dintr-o statistică ECONOMICA.NET, realizată pe baza informaţiilor comunicate în exclusivitate de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Peste 10.600 de beneficiari de alocaţie pentru susţinerea familiei, de venit minim garantat sau de indemnizaţie pentru creşterea copilului au pierdut, pe o periodă de cinci luni, dreptul la beneficiile antemenţionate, pentru că nu şi-au achitat obligaţiile datorate la bugetul local pentru bunurile pe care le au în proprietate, aferente anului 2014. Numărul beneficiarilor rău-platnici a crescut de la 9.373 în 2014, la peste 10.600 în 2015.

Statul economiseşte peste 3,68 milioane de lei prin suspendarea acordării alocaţiei pentru susţinerea familiei, a venitului minim garantat şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, către beneficiarii care nu şi-au achitat, până la 5 aprilie, obligaţiile aferente anului 2014, datorate la bugetul local pentru bunurile pe care le au în proprietate.

Vă amintim că din anul 2012, legea responsabilizează beneficiarii de ajutoare sociale, de alocaţie pentru susţinerea familiei şi de indemnizaţie pentru creşterea copilului să-şi achite taxele şi impozitele la bugetul local, dacă vor să primească în continuare banii aferenţi celor trei tipuri de beneficii de asistenţă socială. În caz contrar, li se încetează dreptul la beneficiul de asistenţă socială.
Concret, dacă primarii constată că beneficiarii de asistenţă socială nu au plătit, până la data de 5 aprilie 2015, taxele şi impozitele datorate la bugetul local, aferente anului 2014, suspendă prin dispoziţie dreptul la venit minim garanat, indemnizaţie creştere copil sau alocaţie pentru susţinerea familiei, după caz, pentru o perioadă de cinci luni, începând cu luna aprilie.
Legea îi acordă beneficiarului rău-platnic o perioadă de cinci luni în care poate să-şi achite, totuşi, taxele şi impozitele la bugetul local.
Dacă în intervalul antemenţionat, beneficiarul achită obligaţiile legale faţă de bugetul local, este repus în plată, începând cu luna următoare celei în care a achitat obligaţia, inclusiv pentru drepturile cuvenite în perioada suspendării.
Dar dacă până la sfârşitul perioadei de cinci luni, beneficiarul nu achită obligaţiile către bugetul local, i se încetează plata dreptului de asistenţă socială.

Citeste mai mult pe ECONOMICA.NET

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *