Premierul Victor Ponta a fost pus sub urmăriere penală de DNA, pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni) în dosarul lui Dan Șova. Premierul a declarat la ieșire că este suspect în acest dosar. Procurorii DNA au anunțat că vor demara procedurile de încuviințare a ridicării imunității lui Victor Ponta. Numele lui Victor Ponta apare în dosarul lui Șova, după ce premierul României a devenit unul dintre cei patru parteneri seniori ai casei de avocatură Şova şi Asociaţii în septembrie 2007.
Iată acuzațiile aduse de către DNA: Procurorii din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de Ponta Victor-Viorel, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, în prezent prim-ministru al României, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni)
– complicitate la evaziune fiscală în formă continuată
– spălarea banilor
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o parte însemnată din sumele obținute de către SCA „Șova și Asociații” de la cele două complexe energetice (Turceni și Rovinari) a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Șova Dan-Coman și a persoanelor din sfera sa relațională.
La data 6 mai 2015, în contextul documentării, de către procurori, a aspectelor privind relațiile contractuale ale societății de avocatură SCA „Șova și Asociații, s-a dispus predarea, de către autoritatea fiscală competentă, a tuturor înscrisurilor existente privind actele de inspecție fiscală efectuate la Cabinetul de Avocat „Ponta Victor Viorel”, se arată în comunicat.
Update. Ponta, la ieșire: ”Spun tot, domnul procuror m-a chemat, sunt supect in cazul domnului Șova pentru activitatea de avocat în 2007 -2008 și de asemenea sunt în conflict de interese ca l-am propus ministru pe Dan Șova”.
Premierul a spus că a fost citat să dea declarații într-un dosar. Acesta a venit însoțit de avocata sa:
”Domnul procuror Uncheselu m-a chemat la ora 11 la final vă spun și de ce”, a spus Victor Ponta.
Reamintim că anchetatorii au cerut încuviintarea reținerii și arestarii lui Dan Șova în dosarul privind contractele incheiate de firma sa de avocatura cu complexurile Turceni si Rovinari. Șova este acuzat cu privire la săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind fapte de corupție la companiile energetice Turceni și Rovinari.
Victor Ponta e vizat de anchetele DNA în urma cărora procurorii au început urmărirea penală pentru Dan Şova. Anchetatorii au deschis în 2012 două dosare în care apărea numele premierului. Acestea au fost preluate de DNA, structura centrală, şi conexate. În dosarul care conţine anchetele teritoriale, procurorii au început urmărirea penală pentru fostul ministru al Transporturilor.
Premierul României a devenit unul dintre cei patru parteneri seniori ai casei de avocatură Şova şi Asociaţii în septembrie 2007. Victor Ponta a obţinut de la firma de avocatură, între septembrie 2007 şi decembrie 2008, 181 de mii de lei. Suma se regăseşte în declaraţiei de avere dată de acesta la acea vreme. Ulterior, actualul premier a renunţat la avocatură după ce a devenit ministru în guvernul Boc unu. Dan Şova a negat orice implicare a lui Ponta în contracte, deşi în dosarele deschise de DNA, structurile teritoriale numele premierului era menţionat clar.
Una dintre anchetele care îl vizează pe Victor Ponta a fost deschisă în 2012 de DNA Biroul Teritorial Târgu-Jiu, pentru infracţiuni de abuz în serviciu. Potrivit luju.ro, conducerea Complexului Energetic Rovinari ar fi avut cheltuieli abuzive ce au adus pagube statului.
O altă anchetă a fost deschisă, prin autosesizare de Serviciul Teritorial Craiova, iar în dosar sunt vizaţi Victor Ponta şi persoane din conducerea Complexului Energetic Turceni. Faptele ar fi fost comise între anii 2007 şi 2011.
realitatea.net