Cozonac cu fructe dezhidratate si rom din: făină albă, apă, petale de şofran, drojdie proaspătă, margarină, sare, cacao, amestec de fructe deslftdratate (merişoare, caise, stafide), rom, coajăde lămâie şi portocală, zahăr.

 

Ingrediente:

  • 500 g făină albă
  • 370 ml apă
  • câteva petale de şofran
  • 25 g drojdie proaspătă
  • 100 g margarină pentru uns tava
  • 1 praf de sare
  • 50 g cacao
  • 100 g amestec de fructe deslftdratate (merişoare, caise, stafide)
  • 1 lingură rom
  • 1 lingură coajă rasă de lămâie şi portocală
  • 200 g zahăr pentru decor

Cum se framantau cozonacii acum 100 de ani! Retete de colectie: “Zisi si babe frantuzesti, se face o plamadeala…”


 

 

Mod de preparare:

Pui într-un bol fructele , deshidratate şi le stropeşti cu romul diluat cu 2 linguri apă caldă. în alte 2 linguri de apă caldă, pui şofranul. Din când în când, amesteci în cele două vase.

Cerni făina într-un vas mai mare. Fierbi apa răma­să cu zahărul. în masa de făină, încorporezi treptat drojdia desfăcută în siropul călduţ, coaja proaspăt rasă a citricelor şi apa călduţă cu şofran.

Frămânţi aluatul până când acesta devine omo­gen şi nu se mai lipeşte de mâini. Topeşti margarina şi continui să frămânţi aluatul cu mâinile unse, până când încorporezi întreaga cantitate.

Acoperi vasul cu un prosop şi laşi la crescut până îşi dublează volumul. Intinzi pe masa de lucru un dreptunghi de aluat. Presari cacao şi fructele hidratate, apoi rulezi pe lungime.

Aşezi ruloul într-o tavă de cozonac unsă cu margarină şi laşi să crească la cald, acoperită, încă 30 de minute.

Ungi cozonacul cu puţină apă călduţă, presari zahăr tos şi îl coci în cuptorul preîncălzit, până se rumeneşte fru­mos. îl scoţi din tavă şi îl laşi să se răcească sub un şervet.

restaurantedelux