A consuma cafea intre doua pahare de bautura alcoolica, in speranta de a-ti pastra mintea limpede, nu ajuta la nimic; dimpotriva, combinatia de alcool si cafeina are un efect intoxicant mai grav.

Cei care amesteca bauturile alcoolice cu cafeaua – sau cu bauturi energizante ori racoritoare ce contin cafeina – pot avea probleme mai mari decat cei care beau doar alcool.

Cafeina induce, e drept, o oarecare stare de vioiciune, dar nu contracareaza, in nici un caz, efectele alcoolului asupra creierului.

Testele pe soareci de laborator, efectuate de cercetatorii de la Temple University, SUA, au aratat ca soarecii carora li se administrasera concomitent alcool si cafeina erau mai agitati si mai sprinteni, dar la fel de “ametiti” ca si cei care consumasera doar alcool si in aceeasi masura incapabili sa evite situatiile care le-ar fi putut face rau.

 

Specialistii considera ca mecanismul functioneaza similar si in cazul oamenilor: cei care au baut doar alcool si se simt obositi si ametiti au sanse mai mari sa-si dea seama ca sunt beti si sa adopte un comportament prudent.

In schimb, cei carora cafeaua ingerata concomitent cu alcoolul le da o stare de vioiciune pot avea iluzia ca nu au baut mult si ca pot, prin urmare sa “functioneze” normal – de pilda, sa conduca o masina, ceea ce poate duce la situatii foarte periculoase.

Sursa: Telegraph Science