Primii pasi cand ajungi in Marea Britanie

NuotraukaCand ajungi intr-o tara straina, inceputul este intotdeuna greu: totul este nou si necunoscut. Diferentele lingvistice, de asemenea, nu faciliteaza acomodarea. Si ca sa devii un cetatean cu drepturi depline, trebuie sa obtii o multime de documente. Angliamea.ro ofera informatii esentiale pentru noii locatari ai Regatului Unit.

Dovada domiciliului
(Proof of address)
Primul lucru care trebuie sa faci cand ajungi in Marea Britanie este sa obtii dovada domiciliului – un document, un certificat sau o factura, in care sa fie mentionat numele tau si adresa . Cea mai comuna dovada de domiciliu este factura de utilitati (in engl. Bill), permisul de conducere britanic provizoriu sau normal (pentru a schimba permisul de conducere romanesc cu echivalentul britanic costa cateva zeci de lire sterline), scrisori primite de la institutii de stat.

Cont bancar
(Bank Account)
Urmatorul pas – deschiderea unui cont bancar. In contul tau bancar va fi platit salariul, iar cu cardul vei putea achizitiona bunuri on-line si efectua plata in magazine. Pentru a deschide un cont bancar in Marea Britanie va trebui sa prezinti dovada de domiciliul si un act de identitate (pasaport sau permis de conducere britanic). Adesea, bancile doresc ca clientul lor sa fi trait in tara de cel putin o jumatate de an. Pentru persoanele care locuiesc de putin timp in Marea Britanie, bancile pot oferii deschiderea unui cont cu un card de debit (Cash Card). Cu acest card nu poti sa platesti pentru bunuri, dar poti sa retrage bani de la ATM-uri.

Numarul de asigurare
(National Insurance Number)
Se recomanda obtinerea numarului de asigurare – seamana cu cardul national de asigurari sociale de sanatate. Acest numar confirma faptul ca esti inregistrat in calitate de contribuabil la bugetul asigurarilor sociale si ai drepturi depline la bunastarea sociala (asistenta medicala gratuita, indemnizatii, etc). Toti detinatorii numarului national de asigurare primesc un card de plastic cu un numar.

Daca doresti sa obtii numarul national de asigurare, trebuie sa suni la Agentia pentru ocuparea fortei de munca (in engl. Job Centre) la numarul de telefon 0845 915 7006. Vei fi informat cu privire la data si ora la care va trebui sa ajungi la Biroul local de somaj pentru un interviu. Trebuie sa ai cu tine pasaportul sau cartea de identitate, dovada domiciliului (factura de utilitati sau scrisoare de la banca), o scrisoare de la angajatorul tau daca lucrezi deja, sau o dovada ca esti in cautarea unui loc de munca (poti sa iei cu tine CV-ul – uneori este util). Una dintre cerintele pentru a obtine numarul de asigurare – este sa fi angajat sau sa cauti activ un loc de munca.

Daca interviul este unul de succes, in termen de cateva saptamani, vei primi un e-mail cu numarul de asigurare. Cardul cu numarul de asigurare sociala (asa cum este prezentat in poza) nu se mai elibereaza.

Pentru mai multe informații despre numarul de asigurare:http://www.hmrc.gov.uk/ni/intro/number.htm.

Impartaseste si tu daca ai avut astfel de probleme cand ai ajuns prima data in Marea Britanie si daca intr-adevar trebuie sa obtii cateva documente esentiale pentru a simtii ca esti un cetatean cu drepturi depline. Ce alte probleme ai intalnit cand ai hotarat sa te stabilesti aici, intr-o tara straina?