Toate documentele de hârtie care însoțeau permisele de conducere auto eliberate în Marea Britanie și-au încetat valabilitatea începând din 8 iunie, conform unei decizii comunicate pe website-ul oficial al Guvernului de la Londra, www.gov.uk. Scoaterea din uz a acestui act pe care erau înscrise penalizările rezultate în urma unor abateri de la normele de circulație complică folosirea „Driving Licence”-ului britanic ca document de identitate. Măsura anticipează planurile actualilor guvernanți de la Londra de a introduce obligativitatea unui nou Card de Identitate European, cu scopul de a monitoriza prezența cetățenilor europeni stabiliți în Regatul Unit, avertizează unii români care trăiesc de mai mulți ani în această țară.

 

„Driver Licence” fără anexa de hârtie

Dispariția anexei de hârtie ce însoțea fiecare Driver Licence va limita posibilitatea folosirii permisului de conducere auto ca și act de identitate în Marea Britanie. Șoferii profesioniști aflați în căutarea unui loc de muncă, precum și conducătorii auto care vor să cumpere sau să închirieze un autoturism vor trebui, pe viitor, să se supună la proceduri suplimentare de verificare a propriei identități. Cardul de plastic cu rol de „carnet de șofer” nu va mai fi luat în considerare ca o dovadă suficientă a identității posesorului acestuia în astfel de situații.

„Atunci când, de pildă, un angajator va dori să verifice permisul de conducere al unui candidat pentru un loc de muncă o va putea face electronic. Accesarea tuturor datelor înregistrate se va putea face, însă, doar dacă posesorul permisului auto furnizează, pe lângă propriul Driver Licence, și cardul de asigurare National Insurance Number și codul poștal al locuinței acestuia. Odată ce toate aceste date vor fi introduse în sistem, se va genera un cod care va permite activarea arhivei electronice complete referitoare la respectivul conducător auto”, se explică într-un articol apărut într-o publicație locală din vecinătatea Londrei, numită Daily Echo. O situație similară va avea loc și în cazul în care cineva dorește să închirieze o mașină.

Toate hârtiile care au fost eliberate pentru a însoți un Driving Licence vor trebui distruse, conform reprezentanților DVLA. Recomandarea lor este contrazisă de cei de la Asociația Automobiliștilor britanici (AA). Ei îi sfătuiesc pe conducătorii auto să păstreze acele documente, pentru că s-ar putea să le fie necesare și în continuare, mai ales în situațiile în care călătoresc în străinătate ori atunci când vor să închirieze un autovehicul.

 

Primul pas spre European Identity Card?

Scoaterea din uz, cu începere din 8 iunie, a hârtiei-anexă care însoțea până acum orice permis de conducere britanic este doar o primă măsură prin care se pregătește introducerea unui card prin care ar urma să fie identificați în viitor toți cetățenii europeni stabiliți în Regatul Unit. Așa susține I.J., un român care trăiește în Marea Britanie de aproape 20 de ani și lucrează ca șofer profesionist pentru o mare companie britanică. El ne-a declarat, sub protecția anonimatului, că a aflat de la șefii săi că vor urma, în lunile următoare, alte măsuri similare. Bărbatul mai susține că toate aceste decizii guvernamentale se vor finaliza prin introducerea unui nou card de identitate valabil pe teritoriul regatului, exclusiv pentru cetățenii UE ajunși pe aceste meleaguri. „Ceea ce se întâmplă acum este doar un prim pas. Guvernul urmărește, însă, introducerea unui European Identity Card. Este practic o formă de control a migrației din Uniunea Europeană”, spune cu convingere I.J.

Introducerea unui card de identitate special pentru români, bulgari și ceilalți cetățeni ai Uniunii Europene care au ales să se stabilească în interiorul regatului a fost anunțată încă de acum doi ani, în luna februarie a anului 2013, în paginile prestigiosului cotidian The Guardian. Guvernanții de la Londra au de gând să oblige milioanele de cetățeni UE stabiliți în Marea Britanie să își procure contra cost un card conceput expres pentru identificarea lor, susținea publicația, la acea vreme.

Un card de identitate valabil în Marea Britanie pentru cetățenii UE aflați în această țară va putea fi obținut, facultativ, de toți cei care își exprimă voluntar dorința procurării acestuia, au anunțat atunci și reprezentanții Ministerului de Interne britanic Home Office.

 

Din rațiuni „ecologice”

Decizia guvernanților de renunțare la actul de hârtie care însoțea „Driving Licence”-ul britanic este în mare parte necunoscută conducătorilor auto din regat. Aproximativ 55% din deținătorii unui permis de conducere auto britanic (Driving Licence) nici nu au aflat că hârtia primită odată cu cardul din plastic, care conține fotografia deținătorului acestuia, și-a pierdut valabilitatea începând de la data de 8 iunie a anului curent. Documentul de hârtie care conținea toate penalizările pentru diferite abateri săvârșite de un conducător auto a fost eliminat. Începând de la data precizată mai sus, acestea vor fi înregistrate exclusiv în format electronic.

„Milioane de conducători auto din Marea Britanie nu sunt conștienți de importanța acestei măsuri guvernamentale”, se atrage atenția într-un articol publicat recent pe această temă. „Oamenii nu au aflat cât de multe proceduri s-au modificat în ultima vreme”, atrage atenția Sarah Sillars, Chief Executive Officer în cadrul organizației Institute of Advanced Motorists. „Ei cred că lucrurile vor continua să funcționeze ca și înainte. Așa s-a întâmplat și în urmă cu câteva luni, când s-a renunțat la folosirea acelui Tax Disc aplicat pe parbriz și în care se consemna plata Road Tax”, a mai afirmat aceasta.

Principalul motiv pentru care a fost introdusă această măsură este unul legat de protecția mediului, susțin reprezentanții Guvernului. „Vremea în care conducătorii auto trebuie să poarte asupra lor mai multe bucăți de hârtie a trecut. Trăim în plină epocă digitală”, preciza Justine Greening, fost secretar în Ministerul Transportului la data luării deciziei.

 

sursa: http://www.diasporaro.com/