Cameron promite, părinții acuză, grădinițele protestează

Decizia noului guvern Cameron de a oferi servicii gratuite de îngrijire în grădinițe, 30 de ore săptămânal, pentru fiecare copil din această țară care are peste trei ani, în cazul în care ambii lui părinți muncesc, nu mulțumește aproape pe nimeni. Reprezentanții grădinițelor contestă vehement propunerea, în timp ce mulți părinți își exprimă neîncrederea în promisiunile politicienilor…

 

Guvernul de la Londra a anunțat introducerea unei noi legi referitoare la serviciile de îngrijire a copiilor cu vârste preșcolare, care prevede ca orice copil ajuns la vârsta de trei ani să beneficieze de dublarea numărului de ore cu acces gratuit la grădiniță, în fiecare săptămână, pe întreaga durată a unui an școlar.

Prevederile noii legi vor fi aplicabile pentru familiile în care ambii părinți lucrează. Copiii proveniți din astfel de familii vor putea să meargă la grădiniță fără a li se solicita niciun fel de plată, pentru 30 de ore pe săptămână, timp de 38 săptămâni pe an, adică excluzând perioada vacanțelor școlare. Legea va intra în vigoare din 1 septembrie 2016, la început doar în anumite zone, sub forma unui proiect pilot. Aplicabilitatea ei se va extinde în întreg Regatul Unit cu începere de la 1 ianuarie 2017, după cum promit guvernanții britanici. Până în prezent, copiii care au împlinit trei ani aveau dreptul doar la 15 ore gratuite de grădiniță, săptămânal.

Noua lege face referire, de asemenea, la dublarea subvențiilor pe care statul ar urma să le plătească instituțiilor de învățământ preșcolar pentru fiecare copil care frecventează gratuit o astfel de unitate.

 

O „lacună” în învățământul preșcolar britanic

Cele 30 de ore gratuite oferite în viitor de grădinițele britanice pentru copiii care au împlinit trei ani nu sunt suficiente, crede Daniela C., o tânără de naționalitate română care trăiește la Londra și este mama unui băiețel de 10 luni. Ea este revoltată că părinții trebuie să suporte costuri foarte mari pentru a-și crește micuții până la împlinirea vârstei de trei ani.

„Consider că ar fi fost și mai bine dacă această decizie se introducea și pentru copiii mai mici de trei ani. Băiețelul meu are  zece luni, iar eu am avut dreptul la concediu de maternitate doar pentru un an. Așa că, din luna august, eu voi fi obligată să îl trimit la grădiniță contra cost. Iar prețurile sunt foarte mari. Costă 60 de lire sterline pe zi. Iar dacă aș plăti un «babysitter», cheltuielile ar fi și mai mari, putând ajunge la circa 80 de lire zilnic”, se plânge tânăra. „După părerea mea, există o lacună în sistemul britanic în ceea ce privește îngrijirea copilului. Familiile care nu pot apela la bunci și nu au bani se văd în imposibilitatea de a asigura îngrijire celui mic de la împlinirea vârstei de un an și până la trei ani. Ele se văd obligate, practic, să ia în considerare varianta în care un părinte renunță la servici pentru a se ocupa de copil timp de doi ani.”, continuă Daniela C.

Ea recunoaște totuși ca benefică noua lege pentru părinții cu copiii care au trecut de vârsta de trei ani. „Mi se pare o decizie doarte bună. Părinții vor putea să meargă la lucru fără probleme, în condițiile în care micuții lor beneficiază de grădiniță gratuit aproape patru zile pe săptămână. Practic, ei vor trebui să plătească doar o zi sau o zi și jumătate pe cineva care să îi ajute să se ocupe de copil. Așa că, începând de la vârsta de trei ani și în condițiile actualei legi, o să ne fie foarte ușor să achităm circa 70-80 de lie pe o întreagă săptămână.”

Noile măsuri vor fi în defavorea grădinițelor, mai opinează Daniela C. „Cred că în urma introducerii acestei măsuri din septembrie 2016 vor fi dezavantajate grădinițele din punct de vedere financiar Dar, la urma urmei, pe noi, ca și părinți, ne interesează doar să îi fie mai bine copilului. Iar din acest punct de vedere, eu am mare încredere în sistemul de educație britanic. Cred că la grădiniță, copilului meu îi va fi mult mai bine decât acasă, chiar dacă aș plăti o bonă sau un babysitter foarte bun care să se ocupe de el, ba chiar și decât dacă ar sta cu mine. Acolo se află alături de alți copii sub îndrumarea unor persoane calificate care știe mai bine decât mine cum să se poarte cu cei mici”, concluzionează Daniela C.

 

Favoruri pentru cei care nu muncesc…

Alina Olariu este o altă româncă prea puțin încrezătoare în intențiile actualilor guvernanți. Legea care promite părinților gratuități pentru copiii lor în grădinițe o nemulțumește atât ca mamă a doi copii, dar și ca manager al unei grădinițe private din Londra.

„Părinții vor fi cu siguranță încântați de intențiile guvernanților, dar aceste decizii sunt în detrimentul grădinițelor private. Ele vor fi nevoite să găsească soluții financiare din bugetele proprii pentru a putea suporta aceste gratuități”, spune Alina Olariu, reprezentând Grădinița Prichindel, una dintre puținele grădinițe private românești acreditate Offsted ce funcționează la Londra. Grădinița pe care o conduce a admis în trecut copii care au împlinit trei ani și beneficiau de 15 ore gratuite pe săptămână. Românca spune că subvențiile oferite de statul britanic nu acoperă cheltuielile pe care instituțiile private de învățământ preșcolar le suportă pentru fiecare copil în vârstă de trei sau patru ani. „Este, din păcate, doar în favoarea părinților cu copii mici, nu și în beneficiul grădinițelor”, insistă Alina

De altfel, o mare parte dintre grădinițele de stat britanice refuză să îi înscrie pe toți acei copii care au împlinit vârsta de trei ani și ar beneficia, conform legii, de cel puțin 15 ore gratuite pe săptămână, mai susține Alina Olariu. Ea precizează că a ajuns la această concluzie după experiențele cu care s-a confruntat ca tânără mămică. „Grădinițele de stat britanice îi acceptă cu prioritate pe copiii care provin din familii fără venituri, în care părinții trăiesc de pe urma beneficiilor sociale. Astfel de copii sunt primiți la grădiniță chiar și înainte de a împlini trei ani. În schimb, părinții care muncesc sunt refuzați. Se consideră probabil că aceștia au bani pentru a plăti un «babysitter» sau pentru a investi în îngrijirea celor mici la domiciliu. Fetița mea a fost acceptată la grădiniță doar la vârsta de trei ani și nouă luni. Când a împlinit trei ani mi s-a spus că trebuie să mai aștept, fiindcă toate locurile au fost ocupate de micuții proveniți din familii fără venituri. La fel s-a întâmplat și cu băiețelul meu, chiar în cursul acestui an. Trebuia să înceapă grădinița în luna ianuarie, când a împlinit vârsta de trei ani. Dar nu au avut loc pentru el. De-abia acum am primit scrisoare de la grădiniță că îl vor accepta începând din luna septembrie, când băiețelul meu va avea trei ani și opt luni. Cred că este incorect. Copiii din familiile în care părinții muncesc sunt dezavantajați. Ei nu beneficiază de grădiniță nici la trei ani, în timp ce micuții din familii care trăiesc din beneficii sociale încep grădinița la doi ani sau chiar mai repede și se bucură de servicii gratuite”, se plânge Alina Olariu.

sursa: http://www.diasporaro.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *