Există momente când poate veţi dori să vă mutaţi din cauza problemelor pe care le aveţi cu colegii de apartament cu care locuiţi. Acest lucru poate surveni ca urmare a faptului că nu vă mai înţelegeţi, că ei nu îşi plătesc la timp datoriile pe care le au în sarcină, pentru că sunt foarte gălăgioşi sau pentru că nu vor să împartă în mod echitabil munca din gospodărie.

Probleme pot fi multe, aşa că vom înceta cu enumerarea lor. Opţiunile pe care le aveţi la îndemână vor depinde de natura problemei respective şi de drepturile de chiriaş pe care le aveţi şi pe care le au şi cei cu care locuiţi.

Dacă ajungeţi într-o asemenea situaţie, dorind să vă mutaţi, dar nu ştiţi cu siguranţă care sunt drepturile de care beneficiaţi, atunci poate că nu ar fi rău să obţineţi un sfat de la un specialist avizat în domeniu. Există posibilitatea de a obţine sfaturi de la birourile specializate din primării, de la birourile cetăţenilor, de la consiliul local sau de la alte centre de consiliere locale. În general, folosiţi-vă de Serviciul de Consiliere, pentru a găsi agenţiile de care acesta dispune în aria în care locuiţi.

 

Care este problema?

Tipul de problemă pe care îl aveţi poate influenţa deciziile pe care le aveţi de luat. În cazul unor nepotriviri de caracter, unor ciocniri între două personalităţi total diferite, ar putea fi de ajutor să staţi de vorbă cu persoana respectivă. Dacă nici această discuţie nu va schimba lucrurile, atunci nu prea mai aveţi multe de făcut.

Pentru alte probleme, cum ar fi cele legate de chiriaşi zgomotoşi sau de neplata taxelor datorate, proprietarul sau consiliul local au la îndemână posibilitatea de a pune lucrurile la punct.

Dacă însă proprietarul va fi cel care va rupe înţelegerea pe care o aveţi, atunci el va trebui să aibă un motiv serios pentru a face asta.

 

Discuţia

Primul pas către a găsi o soluţie a problemelor de care vă loviţi este să discutaţi cu cei cu care locuiţi pe baza problemei respective. Puneţi la cale o astfel de discuţie în care fiecare dintre persoanele implicate să spună clar ceea ce doreşte de la celelalte. De cele mai multe ori, este posibil să obţineţi un compromis satisfăcător pentru ambele părţi. Faceţi acest lucru cât mai repede posibil, până ce problema nu devine şi mai serioasă decât este. Poate nu ar strica să participe şi un prieten care să negocieze poziţiile pe care vă situaţi. Multe din problemele care apar atunci când locuiţi în comun sunt legate de viaţa de zi cu zi, de spălarea rufelor, de volumul la care este ascultată muzica sau de fumatul în spaţiile comune. În aceste situaţii, dacă o discuţie nu ajută, nu aveţi de făcut altceva decât să vă împăcaţi cu ideea sau să vă mutaţi.

O altă variantă ar fi aceea în care să cereţi ajutorul proprietarului. Acesta poate fi capabil să rezolve probleme comune ale casei. În unele cazuri, el poate lua măsurile necesare pentru a-i calma pe ceilalţi, dar nu-i puteţi forţa mâna să întreprindă o asemenea acţiune. Ceea ce poate face proprietarul depinde de tipul de închiriere a fiecăreia dintre părţi şi de probleme particulare ivite.

În cazurile speciale, care îmbracă extrema, veţi putea obţine ajutorul necesar de la poliţie sau de la consiliul local. Acest lucru se poate face numai în situaţiile în care un alt chiriaş v-a ameninţat cu violenţa sau în cazurile în care zgomotele sau pagubele produse sunt mai mult decât supărătoare sau în cele în care este implicată hărţuirea rasială sau sexuală.

 

Care sunt drepturile mele de chiriaş?

Atunci când v-aţi mutat, este posibil să fi semnat un contract de închiriere împreună cu toţi ceilalţi care vor ocupa casa. Dacă aţi făcut aşa ceva, atunci aveţi probabil un contract de tip joint tenancy. Alternativ, fiecare persoană din casă ar putea semna contracte separate cu proprietarul casei. În acest caz, este probabil ca fiecare să dispună de contracte de închiriere diferite şi de drepturi diferite, toate depinzând de data de la care s-au mutat în casă, cei mai vechi beneficiind şi de cele mai multe drepturi.

Nu în ultimul rând, mai poate interveni situaţia în care o singură persoană are un contract de închiriere, iar celelalte persoane sunt sub-chiriaşi.

 

Contractele „joint”

Dacă aţi semnat un asemenea contract, atunci este probabil ca şi ceilalţi chiriaşi să aibă un tip asemănător de contracte. Toţi veţi fi egal răspunzători pentru plata chiriei şi pentru respectarea termenilor incluşi în contract. Dacă unul dintre chiriaşi nu va plăti la timp suma datorată sau va cauza alte probleme legate de bani, atunci va trebui ca ceilalţi să facă tot posibilul pentru a plăti proprietarului suma datorată. Proprietarul este împuternicit de contract să ceară şi să menţină un depozit monetar, pentru a se asigura că la sfârşitul închirierii va avea cu ce plăti eventualele rate neachitate sau reparaţii apărute. Acest lucru se aplică chiar şi atunci când nu dumneavoastră sunteţi cel care aţi produs stricăciunile.

Beneficiind de un asemenea contract, toţi chiriaţii sunt obligaţi să discute şi să rezolve eventualele probleme care apar între ei. Doar în cazuri extreme, proprietarul sau organele abilitate se vor putea implica. Dacă un contract joint va fi rupt, aunci el se va rupe pentru toţi chiriaşii, nu pentru unul singur. Complicat, nu? Ei bine, dacă lucrurile tot nu sunt înţelese, atunci aţi putea apela la un ajutor specializat. În aceste cazuri, proprietarul nu va putea să evacueze un singur chiriaş, fără să-i evacueze pe toţi. Dar el va avea posibilitatea de a vă oferi unora dintre dumneavoastră noi contracte de închiriere, o dată ce cel original s-a sfârşit. Vorbiţi, oricum, cu el, şi spuneţi că aţi dori să mai staţi, dacă lucrurile nu au mers prost din cauza dumneavoastră.

 

Contractele de închiriere separate

Dumneavoastră şi ceilalţi chiriaşi ai casei este posibil să fi încheiat contracte separate de închiriere. Poate că împărţiţi o bucătărie şi/sau o baie sau alte încăperi comune ale casei. În acest caz, fiecare chiriaş este responsabil exact pentru partea de contract care îl implică, nu şi pentru gesturile şi problemele celorlalţi. Normal că poate interveni momentul în care fiecare dintre chiriaşi are un tip separat de înţelegeri, unii dintre ei putând beneficia de mai multe drepturi decât ceilalţi. Acest caz apare atunci când chiriaşii s-au mutat la date diferite, iar proprietarul a discutat cu fiecare în parte.

În aceste cazuri, când unul dintre chriaşi vă face probleme, indiferent de natura lor, proprietarul ar fi cel care ar putea pune lucrurile la punct. El va putea să-l evacueze pe chiriaşul cu probleme, sau să aranjeze lucrurile fără să apeleze la o asemenea acţiune. Oricum, dumneavoastră nu-l veţi putea forţa să evacueze pe cineva, dacă acesta nu doreşte acest lucru. Dacă nu se întâmplă sau dacă se întâmplă, oricum nu va afecta chiria pe care o aveţi dumneavoastră.

 

Un singur chiriaş

Aşa cum spuneam, pot apărea cazuri în care o singură persoană are un contract cu proprietarul, în timp ce celelale nu au. Practic, ei sunt sub-chiriaşi ai chiriaşului principal. Acest lucru înseamnă că respectivii nu au un contract încheiat direct cu proprietarul şi că beneficiază de mai puţine drepturi decât cei care au încheiat un asemenea contract.

În aceste situaţii, cei care dispun de acel contract pot decide ce este de făcut pentru a rezolva problemele respective. Oricum, situaţiile de acest gen pot deveni foarte complicate, aşa că poate nu este o idee rea să obţineţi un sfat.

sursa: http://www.diasporaro.com/