Românii care se află pe teritoriul Marii Britanii de șase ani de zile și care au avut un statut legal în tot acest timp pot trimite aplicație pentru cetățenia britanică. Potrivit specialiștilor în domeniu care lucrează în birouri de consultanță destinate românilor și nu numai, cei care nu dețin cardul de rezidență permanentă dar pot dovedi cei șase ani și, în plus, au toate testele necesare, se pot prezenta la primăriile de care aparțin. Unele dintre aceste primării au departamente speciale pentru cei interesați să devină cetățeni britanici.

Octavian S., un român de 30 de ani, care lucrează de mai bine de șase ani pentru o companie ce oferă servicii de consultanță, ne explică avantajele, dar și dezavantajele acestei proceduri.

 

Direct către cetățenie

Dacă până în prezent majoritatea românilor care au devenit cetățeni britanci au luat-o pas cu pas către acest statut și au aplicat mai întâi pentru rezidența permanentă, acum iată că există posibilitatea de a „sări” peste acest pas. Cum? Octavian S., un român de 30 de ani care lucrează pentru o companie de consultanță adresată în special românilor, ne spune despre noua modalitate prin care românii pot deveni direct cetățeni britanici.

„Românii care sunt de șase ani în Marea Britanie și au avut un statul legal în acest timp pot aplica direct de cetățenie. Există primării care au departamente speciale pentru această procedură și, astfel, ei se pot prezenta acolo cu toate actele. De asemenea, cei care vor să aplice trebuie să ia în calcul faptul că este necesar să dețină toate testele: Life în UK și engleză vorbit”, ne spune tânărul din București.

–––––––––––––

Pro și contra aplicației prin primărie

 

„Avantaje sunt, dar depinde de fiecare în parte. Dacă există români care sunt deja în Marea Britanie de șase-șapte ani și nu vor să mai treacă prin aplicația de rezidență, să aștepte și tot așa, atunci pot merge direct către cetățenie. Sau există persoane care, deși îndeplinesc toate condițiile, adică au șase ani sau mai mult și au testele luate, vor să o ia pas cu pas și astfel să aplice mai întâi de rezidență. Avantajul ar fi că nu mai trebuie să aștepți cele 12 luni între rezidență și cetățenie.”

 

„Dezavantajul ar fi că poți pierde cele 1.000 de lire, chiar dacă aplicația se realizează cu cei de la primărie. Nu se știe niciodată ce există în situația unei persoane, un cazier, de exemplu, sau ceva la care nu se dă importanță și se poate omite să se spună acest lucru. În astfel de situații, există un risc. Au fost români care mi-au spus că s-au dus la primării și au aplicat de cetățenie prin intermediul lor, dar deocamdată nu cunosc dacă au primit vreun răspuns.”

Octavian S. 30 de ani

–––––––––––––

 

Schimbările aplicației pentru rezidență permanentă

Românii care au în plan să aplice în acest an pentru cardul de rezidență permanentă e bine să știe că și aici există modificări. Nu majore, dar trebuie luate în considerare, ne atrag atenția specialiștii în domeniu.

„Există schimbări de anul acesta și în ceea ce privește rezidența permanentă. Formularul care a devenit mult mai mare și taxa care este 65 de lire. De la 30 și ceva de pagini cât avea înainte, acum sunt 127 de pagini în formular. Au adăugat întrebări legate de beneficii, de ajutoare sociale, în precedentul formular nu existau aceste pasaje. Dar cei care vor să aplice pentru rezidență nu trebuie să se sperie de noul formular, pentru că un singur aplicant trebuie să complete doar un sfert. Au introdus ei mai multe secțiuni.”

–––––––––––––

„Aplicația durează până la șase luni de zile, asta spun ei, însă am avut cazuri în care clienții au primit răspunsul și în două săptămâni. Deci, între două săptămâni și șase luni. Nu am auzit de refuzuri; atât timp cât se trimit toate documentele pe care ei le cer, nu ar trebuie să fie nicio problemă.”

Octavian S., 30 de ani

–––––––––––––

 

Și cetățenia vine cu schimbări

De anul acesta, și obținerea cetățeniei britanice a adus noi schimbări: „Schimbările în ceea ce privește aplicația pentru cetățenie: prețurile sunt mai mari, s-a introdus testul de limba engleză, trebuie să ai două referințe care să semneze și să te cunoască de cel puțin trei ani de zile și s-a introdus amprentarea. Deci, trebuie mers pentru datele biometrice la Poștă. După ce se trimite aplicația, Home Office-ul trimite o aplicație cu care trebuie să mergi la Poștă, sunt anumite poște care fac acest lucru.”

–––––––––––––

„Cei care au rezidență permanentă și se gândesc la cetățenie, trebuie să dea testele Life in UK, sunt întrebări grilă, există centre unde se face înscrierea și costă 50 de lire și pentru celălalt test, de engleză, există două centre, de fapt, este un colegiu care se ocupă de acest lucru și costă 150 de lire. Interviul pentru pașaportul britanic se dă la Metropolitan Police, pentru a se stabili identitatea, să se stabilească că este persoana care obține pașaportul și acolo sunt întrebări, cum ar fi: cât faci până la medicul de familie, unde este stația de metrou… și tot așa.”

Octavian S., 30 de ani

–––––––––––––

 

Nu este înghesuială, dar există cerere

Pare că românii se gândesc să obțină aceste documente. Cel puțin, așa spun cei care se ocupă de astfel de aplicații.

„Nu este o înghesuialaă foarte mare, dar există cerere. Sunt români care vor să aplice de rezidență permanentă, de cetățenie. Există posibilitatea ca cineva care are șase ani de când este în Marea Britanie să aplice pe cont propriu de cetățenie, dar trebuie să își asume orice risc, mai ales cel de a pierde banii, cele 1.000 de lire. Dacă nu vor să aplice pe cont propriu, atunci se pot prezenta la primăriile de care aparțin. Un lucru bine de știut este faptul că dacă nu există astfel de centre la primăriile de care aparțin, atunci pot merge la alte primării care au departamente speciale”, a declarat, pentru Diaspora românească, Octavian S., un român de 30 de ani care lucrează pentru o companie de consultanță.

 

sursa: http://www.diasporaro.com/