Cele mai citite publicaţii din Marea Britanie au scris, joi, că un grup de români a încrecat să răpească trei copiii ai unor turişti englezi dintr-un hotel din Cipru. Însă realitatea este cu totul alta.
Update. Cea mai citită publicaţie britanică, Daily Mail, a titrat: “Hoţi de copii din România au încercat să răpească, dintr-un hotel din Cipru, copii britanici”. Articolul a declanşat un nou val de ură împotriva românilor şi a fost preluat şi de alte publicaţii britanice, care menţionau că hoţii de copii ar fi provenit din România.

Jurnaliştii englezi s-au bazat pe informaţiile unui turist britanic, Greg Lletford, care a declarat că “un cuplu de români i-a dus pe doi copii la o maşină care îi aştepta”.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al poliţiei locale, Nikoletta Tyrimou, a declarat informaţiile vehiculate în presa britanică sunt false, iar cei doi români ar fi, de fapt, un bulgar, conform aktual24.ro.

“Am primit telefoane toată ziua. Nu ştiu în câte moduri pot să o mai spun. Nu s-a întâmplat aşa cum a apărut în ziare”, a spus Tyrimou, pentru Cyprus Mail. Ea a menţionat că nu au fost arestaţi doi oameni, ci doar unul. De asemenea nu existau oameni deghizaţi care să fure copii şi nici maşini care să-i aştepte.

„Secţia de poliţie din Famagusta a fost într-adevar sesizată de un incident care a avut loc la hotelul Anastasia. Poliţia a arestat un tânăr de 19 ani din Bulgaria despre care turiştii spuneau că le filmează copilul şi că ar fi încercat să-l răpească. L-am interogat şi am facut percheziţie la el acasă. Nu am gasit nimic care să indice că ar face parte dintr-o reţea de răpitori de copii sau că ar fi obsedat de copii. Tânărul a fost eliberat. Investigaţiile continuă, dar vă asigur că nu s-a întamplat aşa cum a apărut în presă”, a subliniat Nikoletta Tyrimou.

Anterior, presa britanică a relatat că un cuplu de români a fost prins în timp ce încerca să răpească mai mulţi copii englezi dintr-un complex hotelier din Cipru. Panica produsă în urma acestui incident a determinat mutarea a aproximativ 120 de turişti britanici şi irlandezi la un alt hotel. Românii au fost reţinuţi, scrie presa din Marea Britanie.

Compania britanică Thomas Cook, un vechi şi renumit operator de turism, a anunţat că a relocat mai multe familii care fuseseră cazate în complexul turistic Anastasia Beach, de lângă Protaras, în Cipru. Turiştii proveneau din Marea Britanie şi Irlanda, conform presei britanice.

Totodată, zvonurile arătau că un turist a surprins momentul în care trei copii, toţi sub zece ani, au fost abordaţi de un bărbat şi de o femeie, probabil români, cerându-le să intre într-o maşină.

Un turist a povestit pentru mirror.co.uk că, în momentul în care a sosit poliţia, cuplul care a încercat să răpească cei trei copii a fost condus într-o încăpere din hotel. În acest timp, afară, peste 60 de oameni s-au adunat să ceară explicaţii.

Românii au fost reţinuţi de poliţie, scria presa britanică. Un angajat al hotelului a declarat că unul dintre români chiar a lucrat în complex. Mometan nu se ştie motivul pentru care suspecţii au vrut să-i răpească pe copii, iar poliţiştii vor să afle dacă aceştia făceau parte dintr-o reţea de trafic de carne vie.

sursa: http://romani.co.uk/