Economia României a beneficiat enorm de banii trimiși acasă de românii care lucrează în străinătate, cifrele dovedind că cei mai mari investitori în economia locală sunt chiar românii din afara țării.

Ziarul Financiar scrie că „fierari-betoniștii” pe care fostul ministru Ioan Rus i-a jignit recent au trimis în țară cu 5 miliarde de euro mai mult decât au investit oamenii de afaceri străini.

În trecut li se spunea „căpșunari”. Recent, fostul ministru al transporturilor le-a spus „fierari” și „fierari-betoniști”. Ce nu a știut Ioan Rus este că acești „fierari” au trimis acasă, de la debutul crizei, în 2009, 29 de miliarde de euro, bani cu care, dacă i-ar avea, guvernul ar face nu una, ci 18 autostrăzi Comarnic-Brașov, scriu jurnaliștii de la Ziarul Financiar.

În vreme ce guvernul nu găsește în vistierie 1,6 miliarde de euro pentru această autostradă și nu poate convinge un investitor nici român, nici străin să-și asume finanțarea acesteia în regim public-privat, românii din străinătate au trimis în țară, de la debutul crizei, 29 de miliarde de euro, dublu față de investițiile străine realizate în aceeași perioadă, 14 miliarde de euro.

Ziarul Financiar notează că, din 2000 și până la finele anului trecut, investițiile străine au fost de 56 de miliarde de euro, dar banii trimiși de românii din străinătate au fost cu 5 miliarde de euro mai mulți – 61,6 miliarde de euro până în septembrie 2014.

Sprijin pentru economie

Astfel, se poate spune că românii din străinătate sunt cei mai mari investitori în economia locală, având în vedere că banii lor au susținut consumul cu consecințe pozitive pentru evoluția PIB-ului, dar au ținut în frâu și deficitul de cont curent, într-o perioadă în care tendința a fost ca banii să fugă și nu să intre în țară, scrie Digi 24.

Cele trei milioane de români care au plecat în străinătate și-au ajutat familiile, dar și economia, luând o povară gravă și de pe umerii bugetului. În aceeași vreme, plecarea în străinătate a atâtor oameni înseamnă o dramă – o dramă a unei țări depopulate, dar și drame individuale, sute de mii de familii fiind despărțite din motive economice.

Ioan Rus a demisionat de la șefia transporturilor după ce, într-o emisiune televizată, declarase că „România are trei milioane de oameni din forța activă în Occident, dintre care un milion de fierari-betoniști, zidari, care lucrează prin Europa. Au poate 1.500 euro salariu. De banii ăștia, copiii se fac golani acasă și nevastă-sa curvă. De 700 de euro vin acasă jumătate.”

Ulterior, Ioan Rus și-a cerut scuze „dacă prin formularea aleasă” a jignit pe cineva, susținând că intenția sa era să semnaleze o situație gravă.

sursa: http://www.diasporaro.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *