Instituțiile de credit românești cu capital grecesc nu sunt dependente de băncile-mamă din Grecia, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în contextul crizei din Grecia. El a mai spus că acționarii eleni nu au niciun interes să-și retragă capitalurile din subsidiarele românești, întrucât ar pierde dreptul de vot, iar un asemenea comportament nu este sustenabil având în vedere că au reacționat cel mai bine la cerințele BNR privind nevoile de capital.

„Liniile de finanțare de la băncile-mamă din Grecia reprezintă circa 27,5% din totalul pasivului, iar majoritatea semnificativă a liniilor de finanțare, de 81%, au scadență mai mare de un an. În cazul ne-reînnoirii la scadența care expiră în cursul anului curent, băncile din România au resurse suplimentare de a obține lichidități. Activele din portofoliile acestor bănci care sunt eligibile pentru finanțare la BNR reprezintă aproape dublu față de nevoile de lichiditate în ipoteza ne-reînnoirii în totalitate a liniilor de finanțare de la băncile-mamă în cursul acestui an”, a afirmat Isărescu, citat de Mediafax.

„În caz de momente emoționale mai mult sau mai puțin justificate, băncile pot să asigure lichiditatea, se aprovizionează de la BNR. Singurii care pierd sunt deponenții, pierd timp, pierd dobânda și comisioanele de retragere”, a mai spus guvernatorul BNR.

Scăderea dependenței băncilor cu capital grecesc se reflectă în ajustarea raportului credite-depozite, care s-a redus la 92%, deși rămâne peste valoarea medie la nivelul sistemului bancar.

Băncile din România cu capital grecesc au o situație prudențială adecvată care le-ar permite gestionarea unor evoluții nefavorabile.

 

Măsurile din Grecia nu se aplică în România

Isărescu a mai punctat că deciziile luate de autoritățile din Grecia nu se aplică și băncilor din România cu capital grecesc, acestea neavând nicio influență directă.

„Toate cele patru bănci din România cu capital grecesc sunt persoane juridice române, toate se supun doar legislației din România și sunt supravegheate direct de BNR. În consecință, eventualele măsuri ale autorităților elene de restricție ale mișcărilor de capital nu se aplică băncilor din România, precum nici măsurile de limitare de retragere de numerar”, a precizat guvernatorul.

Potrivit datelor BNR disponibile la finele lunii aprilie, băncile cu capital majoritar grecesc au un rol moderat în sectorul bancar românesc. În funcție de active, băncile cu capital majoritar austriac dețin 36% din totalul sistemului, cele cu capital francez – 14%, cu capital majoritar grecesc – 12%, iar cele cu capital majoritar românesc – 10%.

 

Banca centrală, pregătită să intervină

Șeful BNR a adăugat că banca centrală monitorizează în permanență evoluțiile internaționale și interne, fiind pregătită să utilizeze diferitele instrumente de care dispune pentru a menține stabilitatea financiară din România și a evita încă de la începuturi „orice fenomen de panică bancară, care, în esență, este un fenomen irațional”.

Guvernatorul a mai spus că a primit telefoane, chiar și în miezul nopții, de la diverse persoane, printre care și actori, care l-au întrebat ce fac cu banii depuși în băncile grecești, el precizând la rândul său că nu există bănci grecești în România, ci bănci cu capital grecesc.

„Sunt oameni care au sunat la 2 noaptea: ce facem cu banii din băncile grecești? Trebuie să spun, pentru a mia oară, că nu avem bănci grecești în România, uitați ce înseamnă obișnuința. I-am și înțeles, unii dintre ei erau actori, ei trăiesc cu emoție, creează emoții, cum să nu răspundă emoțional, cum să le ceri să fie raționali?”, a povestit Isărescu la briefingul după ședința de politică monetară a Consiliului de Administrație.

Nicolae Cinteză, directorul Direcției Supraveghere din BNR, a declarat la rândul său că au existat câteva persoane fizice și companii care și-au lichidat depozitele, „retrageri normale” pentru perioada asta, în urma intensificării tensiunilor legate de Grecia, însă nu sunt probleme în legătură cu subsidiarele băncilor grecești.

sursa: http://www.diasporaro.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *