„Câte calorii sunt într-un supermarket?”, „Cum ai vinde un frigider unui eschimos?”, „Este Batman un supererou sau nu?” Ai putea să răspunzi la asemenea întrebări? Să vedem nişte întrebări şi răspunsuri mai jos.
Când mergi la un interviu pentru un loc de muncă, ştii ce ai de făcut. Te îmbraci frumos, te prezinţi la timp, îţi faci bine temele de acasă aflând tot ce poţi despre postul oferit şi despre compania care angajează, dar, după ce le-ai făcut pe toate ca la carte, ce te faci când intervievatorul îţi adresează următoarea întrebare: „Câţi îngeri pot dansa pe vârful unui ac?” În principiu, trebuie să încerci să răspunzi pentru că nu ai cum să te pregăteşti pentru aşa ceva.
Joe Wiggins, analist al site-ului de recrutare Glassdoor, a comentat: „Asemenea întrebări pot părea aiurite şi, în realitate, foarte puţini ar şti răspunsul corect, dacă acesta ar şi exista. De fapt, angajatorii vor să surprindă punând astfel de întrebări, pentru a testa puterea de caracter a candidatului, gândirea logică şi cum răspunde sub presiune. Poate că întrebările nu pot avea un anume răspuns corect, însă un răspuns coerent, argumentat corespunzător, poate aduce un mare plus candidatului.”
Următoarele zece întrebări sunt selectate din baza de date a site-ului Glassdoor, ca fiind cele mai dificile dintre întrebările adresate candidaţilor de către intervievatori. Răspunsurile au fost încercate de Mirror Money, însă te poţi gândi şi tu la propriile răspunsuri. Poate îţi iese mai bine!
„Poţi calcula câte mingi de tenis se folosesc pe parcursul campionatului de la Wimbledon?”
Răspunsul: 54.250. Intervievatorul va urmări cum pui problema şi ce elemente iei în calcul. În cazul de faţă, pentru a ajunge la răspuns trebuie să calculezi numărul total de game-uri jucate, în condiţiile în care 6 mingi noi sunt introduse la fiecare 9 game-uri şi, eventual, alte considerente. Poţi cere şi permisiunea de a intra un pic pe internet, ca să dai o căutare pe Google. De ce nu?
(Întrebare pusă la Accenture, pentru postul de analist)
„Estimează numărul total de maşini din Marea Britanie”
Răspunsul: 32 de milioane. Şi aici se caută o gândire critică. Poţi estima dacă ştii care-i populaţia sau numărul de locuinţe. Iese aproximativ o maşină la fiecare două persoane sau 1,2 maşini la fiecare locuinţă.
(Problemă pusă la Barclays Capital, pentru postul de Trading Analyst)
„Câte calorii sunt într-un supermarket?”
Răspunsul: 20 de milioane. Hmm… un răspuns care nu poate fi găsit pe internet. Deci cum s-ar putea afla? Sunt aproximativ 12.000 de supermarket-uri în Marea Britanie. Acestea hrănesc 60 de milioane de persoane. Consumul mediu de calorii pe persoană (cel ideal!) este 2000, însă statisticile sugerează că o treime din ce se cumpără se iroseşte. Cu alte cuvinte, ar fi necesare 182 de miliarde de calorii pe zi pentru a hrăni Marea Britanie. Adică 15 milioane de calorii pe supermarket. Numai că supermarket-urile au stoc atât pe rafturile din faţă, cât şi în depozitele din spate. Presupunând că supermarket-urile au stoc pentru două zile, atunci fiecare supermarket ar conţine 30 de milioane de calorii în orice moment. Însă britanicii nu se hrănesc doar din supermarket-uri. Ei consumă alimente şi din restaurante, cafenele, fast food-uri, cantine la muncă şi la şcoli etc. Dacă se presupune că şapte din mesele săptămânale nu sunt aprovizionate din supermarket-uri şi gătite acasă, ajungem la rezultatul de 20 de milioane de calorii per supermarket. A fost dificil, dar se poate improviza. Nu trebuia oare să fie trecute şi caloriile de la mâncarea pentru câini şi pisici din supermarket-uri? Deci: câţi câini şi câte pisici sunt în Marea Britanie? ETC…
(Întrebare pusă la Google, pentru postul de Product Manager, Londra)
„Cum ai vinde un frigider unui eschimos?”
Păi, trebuie găsite motive pentru care unui eschimos i-ar trebui un frigider. Cum frigiderele păstrează alimentele la o temperatură constantă, ar ajuta cu laptele şi alte produse, care altfel ar îngheţa şi n-ar mai fi bune de nimic. Sau, se poate scădea preţul cu 50% pentru un weekend, avertizând în acelaşi timp pe eschimoşi că frigiderele se vând foarte repede şi că stocurile sunt pe terminate.
(Întrebare pusă la Harrods, pentru postul de Temporary Sales Associate)
„Ce ai lua cu tine pe o insulă pustie şi de ce?”
Răspunsul: O astfel de întrebare caută să stabilească ce anume este important pentru tine, care îţi sunt priorităţile şi cum echilibrezi utilul cu confortul. Poţi menţiona mâncarea, TV-ul, încărcătoare solare de iPhone, mama ta, un cort, un ghid de supravieţuire, însă atenţie! Ordinea în care răspunzi va crea o impresie sau alta asupra intervievatorului. Aşadar, gândeşte-te la ce fel de imagine vrei să proiectezi.
(Întrebare pusă la Urban Outfitters, pentru postul de Sales Assistant)
„Este Batman un supererou?”
Pentru a răspunde, trebuie înainte de toate definit termenul de „supererou”. E vorba de acţiuni sau de abilităţi? În ceea ce priveşte acţiunile lui, Batman este un supererou. Dacă vorbim însă, de abilităţile lui, contează dacă sunt abilităţi obţinute datorită accesorizării personajului cu diverse aparaturi? Dacă nu se acceptă astfel de abilităţi dobândite, atunci nu este supererou. În caz contrar, este supererou. E atât de dificil cu întrebările astea, încât o minte ageră de supererou ar fi fost genială.
(Întrebare pusă la AlphaSights, pentru postul de Support Engineer)
„Ai 17 mingi roşii şi 17 mingi albastre, din care elimini câte două odată. Dacă ambele mingi scoase sunt de aceeaşi culoare, adaugă o bilă albastră, iar dacă bilele eliminate sunt de culori diferite, adaugă o bilă roşie. Ce culoare va fi ultima bilă eliminată?”
Răspuns scurt: cea roşie.
Răspunsul lung: rezolvare prin încercări. Dacă ai scoate numai bile roşii, pentru a încerca să elimini două câte două, vei rămâne cu o bilă roşie. După care va trebui să scoţi o bilă roşie şi una albastră, caz în care vei primi înapoi o bilă roşie. Dacă vei încerca să scoţi toate bilele albastre, în final va trebui să scoţi două bile roşii, caz în care primeşti înapoi o bilă albastră. E practic imposibil să elimi în totalitate o singură culoare, ceea ce înseamnă că, în final, oricum ai proceda, vei rămâne cu o bilă roşie şi una albastră, iar dacă le vei elimina, vei primi înapoi o bilă roşie şi aceea va fi ultima bilă de eliminat.
(Întrebare pusă la Geonomics, pentru postul de Software Engineer)
„Ce personaj de desene animate ai vrea să fii şi de ce?”
Printr-o astfel de întrebare intervievatorul vrea să înţeleagă care sunt valorile prioritare şi ce îţi place mai mult să faci, să fii, care îţi sunt abilităţile şi înclinaţiile. Orice răspuns este corect, doar că alegerea trebuie argumentată şi trebuie avut în vedere postul pentru care se aplică. Deci, arată că eşti inteligent, muncitor, ambiţios, prietenos, de treabă şi descurcăreţ!
(Întrebare pusă la ASDA, pentru postul de Administrative Assistant)
„Care ar fi cel mai nebun lucru pe care l-ai făcut vreodată?”
Nu toţi angajatorii vor să angajeze roboţei. Sau angajați-problemă. Aşa că, la o astfel de întrebare, e bine să alegi ceva care să te facă să arăţi interesant, nostim şi prietenos, în nici un caz periculos sau mult prea ilegal. Deci, fără infracţiuni, droguri (uşoare) şi altele asemenea!
(Întrebare pusă la Metro Bank, pentru postul de Teller)
„Ce părere ai despre filmul Blair Witch Project?”
Încearcă să răspunzi şi tu. Poate tu l-ai văzut.
(Întrebare pusă la Jefferies & Company, pentru postul de Data Analyst)
sursa: http://www.diasporaro.com/