Soţiile unor români plecaţi la muncă în Libia susţin că aceştia sunt ţinuţi captivi în oraşul Misurata, fiind ameninţaţi inclusiv cu armele. Ministerul de Externe a precizat, la solicitarea Mediafax, că face eforturi pentru readucerea în ţară a muncitorilor, adăugând că unele informaţii oferite de femei nu se verifică.

Soţiile a doi dintre cei şapte români susţin că aceştia au plecat să lucreze în Libia, în domeniul construcţiilor, la începutul lunii iunie. Asta după ce li s-a promis din ţară, de către un student libian, aflat în Craiova, că li se vor încheia contracte de muncă şi vor câştiga, fiecare, câte 500 de euro. În plus, ei ar fi urmat să primească şi diurne, dar şi cartele de telefon pentru a putea comunica mai uşor cu familiile din ţară, transmite Mediafax.

Cele promise nu s-au adeverit însă, iar bărbaţii ar fi ţinuţi împotriva lor într-un oraş din Libia, Misurata, susţin cele două femei.

„Pe data de 7 iunie, când au ajuns, i-a aşteptat la aeroport patronul libian, din Misurata, i-a cazat într-o casă, dar le-a cerut paşapoartele şi cele două poze de tip paşaport spunându-le că merge la Poliţie să-i înregistreze. Pe 8 iunie, au început munca pe un şantier, dar li s-a dat un singur modem prin care să poată lua legătura cu familiile acasă. În acea zi, s-a aflat că doar un singur telefon este compatibil pentru internet. Apoi, patronul a refuzat să le facă contractele, să le dea telefoanele şi banii promişi. În fiecare zi patronul era nemulţumit, că peretele e strâmb, că nu sunt buni meseriaşi”, a afirmat, sub protecţia anonimatului, una dintre soţiile celor şapte bărbaţi din Libia.

Potrivit MAE, În mod regretabil, grupul s-a deplasat în Libia ignorând avertismentele permanente ale Ministerului Afacerilor Externe de a evita orice călătorie în acest stat, având în vedere situația de securitate precară.
Cetățenii români s-au regăsit într-o situaţie dificilă, ca urmare a unui conflict de muncă cu angajatorul de pe plan local, dar datorită asistenței consulare oferite de MAE, prin intermediul Ambasadei României la Tripoli, relocată la Tunis, situația a fost aplanată.
Acțiunile de evacuare și repatriere extrem de complexe și cu un grad de risc foarte ridicat au fost coordonate de Celula de Criză activată la nivelul Centralei MAE din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, cu implicarea directă a Ambasadei României la Tripoli, relocată la Tunis, Consulatul General al României la Istanbul și cu sprijinul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (O.I.M.).
MAE atrage atenția asupra pericolului extrem la care se expun cetățenii români dacă se deplasează în Libia, aceste situații putând fi evitate dacă recomandările și avertismentele de călătorie ale MAE sunt luate în considerare.
MAE reiterează faptul că aceste recomandări şi avertismente sunt transmise şi actualizate permanent prin intermediul website-ului MAE, rubrica “Sfaturi, alerte de călătorie”, prin intermediul aplicaţiei “Călătoreşte în siguranţă”, ce poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone, a serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare “Un SMS îţi poate salva viaţa!”, pagina Facebook a MAE şi a Departamentului Consular, Infokioşcurile instalate în zone intens circulate şi numeroasele campanii derulate de MAE, prin Departamentul Consular, toate acestea având scopul de a conştientiza cetăţenii români în legătură cu pericolele la care se pot expune în condiţiile în care călătoresc în zone de risc.
MAE folosește și acest prilej pentru a recomanda cetățenilor români anularea oricăror călătorii în Libia.

sursa: http://www.diasporaro.com/