Autoritățile britanice sunt îngrijorate de numărul tot mai mare de copii care au o greutate nesănătoasă. Dincolo de cifre și sfaturi legate de dietă și mișcare, specialiștii britanici au găsit și una dintre cauzele acestui fenomen.

Un studiu publicat în luna iunie a arătat că parinții nu reușesc să detecteze semnele obezității la proprii copii, din cauză că îi privesc subiectiv și reușesc mereu să găsească alte explicații pentru kilogramele în plus.

Copiii din Marea Britanie nu fac destulă mișcare și au o alimentație nesănătoasă, iar această combinație a dat naștere unor statistici îngrijorătoare. Cifrele arată că 19 la sută din copiii cu vârste de 10 și 11 ani sunt obezi, în timp ce alți 14,4 la sută sunt supraponderali. Mai grav este însă faptul că numeroși părinți nu văd kilogramele în plus ca fiind o problemă.

–––––––––––––

„În loc de obez, sunt folosite alte cuvinte, precum ’grăsuț’, ’are oasele grele, ’urmează o creștere bruscă’, ’probabil are poftă de mâncare’, aspecte întâlnite în cazul unui copil sănătos. Pe de altă parte, atunci când se uită în jur, copiii altora li se par destul de măricei.”

Jane Ogden, profesor de psihologie

–––––––––––––

În alte cazuri, părinții, și ei supraponderali, se gândesc că este normal să aibă copii mai grăsuți.

Părinți: Se gândesc: eu sunt gras, așa că băiatul meu, fata mea vor și ei grași. Poate ei înșiși sunt leneși și se gândesc: „De ce ar trebui copiii mei să facă mișcare?”. „Nu este nimic în neregulă cu mine.”

Mai grav este că dacă părinții nu iau măsuri, un copil obez riscă să se lupte toată viața cu această boală.

Părinți: „Unii părinți cred că acele kilograme în plus sunt un lucru normal în procesul de creștere, așa că aleg să ignore situația sau nu văd acest lucru ca fiind o problemă.”

Această idee este susținută și de rezultatele unui studiu în care au fost incluși 2.976 de părinți și copiii lor. Adulții au fost întrebați ce greutate au cei mici, iar 31 la sută au declarat mai puține kilograme decât a arătat cântarul. Totodată, 369 dintre copiii din studiu au fost declarați obezi, însă doar 4 familii au recunoscut că se confruntă cu o problemă.

sursa: http://www.diasporaro.com/