Marea Britanie este ţinta majorităţii imigranţilor sosiţi din estul Europei şi din afara Europei. Dovadă stă în faptul că, potrivit unor cifre eliberate de agenţia de date a UE, Eurostat, o cincime din cei cei care au obţinut cetăţenia unei ţări europene în 2013 au ales Marea Britanie.

Reacţiile experţilor au fost unitare: Tony Blair e de vină pentru influxul de imigraţie în masă pe care l-a permis, punându-l astăzi pe David Cameron într-o situaţie aproape imposibilă, mai ales în condiţiile în care acesta a promis scăderea imigraţiei nete la sub 100.000 de persoane pe an.

Conform Eurostat, în 2013 nu mai puţin de 985.000 de străini au primit cetăţenia unui stat membru UE, din care 207.500 au primit paşapoarte britanice, un record pentru Marea Britanie. 8% dintre aceştia erau cetăţeni ai altor state membre UE, în special est-europeni şi doar 3% dintre aplicaţiile pentru cetăţenie au fost refuzate, Home Office atrăgând critici pentru faptul că nu stabileşte condiţii mai aspre de acceptare.

–––––––––––––

„Aceste cifre arată perfect nivelul nesustenabil de imigraţie din UK. Trebuie să impunem un control drastic la graniţe şi acest lucru este posibil dacă vom ieşi din UE cu ocazia referendumului pe care îl aşteptăm”.

Philip Davies, membru senior conservator al parlamentului britanic

–––––––––––––

Totuşi, în 2014 cifrele au scăzut cu 40%, doar 126.000 de persoane primind mult-râvnitul paşaport britanic.

sursa: http://www.diasporaro.com/