Vasluianul Mihai Tufă (30 ani), stabilit în prezent în Germania, a transmis zilele trecute unmesaj de solidaritate pentru eleva violată din Vaslui, scrie adevarul.ro. Mihai s-a gândit să ajute victima să plece din acel mediu, măcar pentru o săptămână – două, într-o vacanţă în Germania sau în alt loc, să fie la distanţă de acea comunitate măcar o vreme. Iar ideea sa a fost susţinută şi de alţi prieteni care şi-au oferit sprijinul. 

În spatele mesajului se ascunde o poveste emoţionantă, Mihai având el însuşi o prietenă care a fost victima unui viol.

„Am fost foarte apropiat la un moment dat de victima unui viol petrecut chiar în Vaslui. Îmi era cea mai bună prietenă şi ştiu cât de mult contează în aceste situaţii sprijinul emoţional, mai ales când părinţii ori comunitatea locală îţi sunt împotrivă. În acel caz a fost un singur violator, fusese eliberat înainte de termen pentru bună purtare, după executarea unei pedepse pentru o infracţiune de viol. Ştiu câtă disperare se poate acumula. Şi ştiu cât de mult te poate aliena o astfel de întâmplare“, mărturiseşte Mihai Tufă.

Fost olimpic naţional la geografie, Mihai Tufă este pasionat de fotografie şi călătorie. Pentru o perioadă a cochetat cu presa, însă în 2010 s-a decis să emigreze în Marea Britanie. Acolo i-a venit ideea unui proiect îndrăzneţ, să facă turul lumii pe jos.

A străbătut Europa pe jos, mergând la pas până în România. De câţiva ani s-a stabilit în Hamburg (Germania), unde în prezent lucrează ca freelancer – fotografie, editare video, graphic design, iar planurile sale de viitor sunt legate tot de călătorii.

Mihai Tufă s-a decis să ia atitudine în cazul elevei din Vaslui pentru că ştie foarte bine zona, cunoaşte oamenii şi mentalităţile. Vreme de doi ani, cât a lucrat în presa locală, a colindat aproape fiecare sat din judeul Vaslui. Scria săptămânal despre tradiţii pe cale de dispariţie, despre meştesuguri, despre oameni.

Vasluianul stabilit în Germania consideră lipsa de reacţie a autorităţilor în cazul elevei care a căzut victimă celor şapte indivizi din Văleni drept o dovată de iresponsabilitate şi nepăsare.

„Nu am auzit o vorbă din partea niciunui lider local: niciun preot, niciun director de şcoală, niciun primar, niciun parlamentar, din cei zece, din judeţul cu cele mai multe infracţiuni la viaţa sexuală. Am fost cu toţii martorii tăcerii comunităţii locale şi aleşilor locali. Ori oamenii ăştia sunt iresponsabili. Dacă le-ar fi păsat cumva, ar fi înăsprit legile pentru infracţiunile de viol. Nu acum, nu ieri, nu luna trecută, ci acum 5-10 ani“, afirmă Mihai Tufă.

Mihai s-a gândit să ajute victima să plece din acel mediu, măcar pentru o săptămână – două, într-o vacanţă în Germania sau în alt loc, să fie la distanţă de acea comunitate măcar o vreme. Iar ideea sa a fost susţinută şi de alţi prieteni care şi-au oferit sprijinul.

„Am înţeles însă că victima nu este încă pregatită să facă acest pas şi încă se teme să plece singură de acasă. Din partea mea, propunerea rămâne valabilă pentru când va fi pregătită. Însă mai sunt modalităţi în care fata şi familia ei pot fi sprijiniţi şi am înţeles că sunt deja psihologi care s-au oferit să o consilieze gratuit, acasă la ea. Deocamdată, mă bucură şi îmi dă speranta valul de susţinere care tot creşte, dar si discuţia generată în societate. Sper ca toată simpatia de care se bucura victima să îi dea putere să se concentreze pe ce poate fi frumos de aici înainte“, a concluzionat Mihai Tufă.

 

sursa