Candidatul desemnat oficial la funcția de premier, Valeriu Streleț, și-a anunțat luni seara obiectivele și prioritățile pentru viitorul mandat, între care relansarea negocierilor cu FMI și cooptarea unei misiuni a UE la reformarea justiției din Republica Moldova, relatează Moldpres

strelet

Printre priorități, candidatul la funcția de premier Valeriu Streleț a menționat ‘investigarea megafraudei din sectorul bancar’ de circa 1 miliard de dolari și recuperarea banilor, precum și adoptarea unui ‘pachet de acțiuni sociale’ pentru cetățenii afectați de majorările tarifelor la energie și gaze.

‘Restabilirea relațiilor cu partenerii de dezvoltare (FMI, UE, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională /USAID/), iar în acest sens una dintre primele acțiuni va fi demersul către FMI pentru delegarea unei misiuni în Republica Moldova și reluarea unui acord de finanțare’, a declarat el.

Președintele Nicolae Timofti a semnat luni seara decretul prin care Valeriu Streleț este desemnat în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru, după consultări cu facțiunile Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Democrat (PDM) și Partidul Liberal (PL), care au constituit recent o coaliție majoritară în parlamentul de la Chișinău.

Candidatura lui Valeriu Streleț a fost propusă de facțiunea PLDM și beneficiază de sprijinul celorlalte două componente ale Alianței pentru Integrare Europeană 3.

Conform Constituției, primul ministru desemnat are la dispoziție 15 zile pentru a cere votul de încredere al parlamentului asupra programului de activitate și a întregii liste a guvernului. Streleț a mai spus că la formarea guvernului va ține cont de opțiunile partenerilor de coaliție.

sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *