Sorin Ovidiu Vântu, într-un mesaj video postat pe Youtube cu sigla “stiripesurse.ro”, în căutare de audienţă, încearcă să facă un raţionament pe tema diasporei, dar se sufocă în propriile speculaţii. Pornind de la ideea că cei din ţară vor să plece, iar cei de afară vor să se întoarcă, bate câmpii cu privire la obligaţiile statului. Uitând că suntem în capitalism, susţine că statul “este obligat să vă ofere un loc de muncă, să vă ofere un viitor. Aveţi dreptul la o casă, aveţi dreptul la o slujbă, aveţi dreptul la un viitor asigurat.”

Agenţia “stiripesurse.ro” încearcă să vândă enunţurile lui SOV drept “un atac fără jenă la adresa românilor plecați în străinătate la muncă, dar și la adresa celor din țară care vor să plece.”

Iată cugetările modeste ale “gânditorului” SOV, personaj care s-a îmbogăţit tocmai pe spinarea “proştilor” de care vorbeşte şi care au fost siliţi, din cauza lui şi a altora ca el, să îşi ia lumea în cap:

«Un gânditor grec asemuia căsnicia unei cetăţi. O cetate în care cei de dinăuntru doresc să iasă, iar cei de dinafară doresc să intre. La fel se întâmplă şi cu voi. Cei care ați plecat afară, doriți să vă întoarceți, iar cei care sunteți în țară, doriți să plecați. Toate astea se întâmplă pentru că nimeni nu are grijă de voi, sunteți niște dezmoșteniți ai sorții. Vă chinuiți ca dracul, fie afară, fie în țară! De ce se întâmplă toate astea? De ce toți își bat joc de voi, de ce v-au exclus pe absolut toţi? Mă refer la guvernanţi, la clasa politică. Pentru că nu știți să cereți ce este al vostru de drept, nu faceți absolut nimic ca să vă căpătaţi drepturile. Vă îndoiţi şalele pe-afară şi vă e ruşine să vă întoarceţi în ţară şi să arătaţi că nu aţi reuşit. Vă e rușine de familiile voastre, de prietenii voștri…

Iar cei din ţară care vor să plece nu au contacte, nu ştiu ce ar putea face afară, şi se desrădăcinează mai greu. Este simplu să vă cereţi drepturile. Statul este obligat să vă ofere un loc de muncă, să vă ofere un viitor. Dar dacă voi nu vi-l veţi cere, aceşti indivizi care vă conduc nu vă vor da absolut nimic. Învăţaţi să vă reclamaţi drepturile. Aveţi dreptul la o casă, aveţi dreptul la o slujbă, aveţi dreptul la un viitor asigurat. Nu staţi ca proştii şi aşteptaţi să vă verse cineva în sac. N-o să vă verse nimeni în sac. Mai mult decât atât: o să vă ia şi pielea de pe voi. Mi-e milă de cei care sunt afară. Primesc mii de mesaje de la ei. Ştiu cât de greu le este. Ştiu cât de mult îşi iubesc ţara şi vor să se întoarcă. Voi îi păuteţi ajuta şi pe ei şi vă puteţi ajuta şi pe voi înşivă. Învăţaţi să vă cereţi drepturile.»

 

sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *