Pe data de 6 august, creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc Schimbarea la Fața a Domnului, unul dintre cele 12 praznice împărătești. Sărbătoarea marchează momentul în care apostolii Mântuitorului s-au convins că Acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Lui Dumnezeu.
Iisus, împreună cu trei dintre ucenicii Săi cei mai apropiati, Petru, Iacob si Ioan, a urcat pe muntele Tabor ca să se roage. Aici, apostolii au fost învăluiți într-un nor de lumină, în timp ce Iisus se ruga, iar apoi au auzit un glas care le-a spus:
“Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultați-L”(Matei 17, 5). Chipul Mântuitorului s-a făcut altul, fața Lui strălucea ca soarele, iar hainele Lui se făcuseră albe ca zăpada. În această lumină, doi bărbați stau de vorbă cu Iisus despre Patima și Moartea Sa în Ierusalim. Este vorba despre marii prooroci ai Vechiului Testament, Moise si Ilie. Semnificația spirituală a acestei sărbători este vederea lui Dumnezeu și transfigurarea omului, posibilitatea lui de a se îndumnezei încă din viața aceasta.
În satele românești încă se mai păstrează o serie întreagă de obiceiuri, datini și traditii, legate de această sărbătoare, care mai este numita în popor și Obrejenia, Pobrojenia sau Probojeni. Denumirea Obrejenie vine din slavonă, “obrejenie” semnificând transformare, schimbare.