Ingrediente

300g aluat de tartă, gata făcut
400g fructe de pădure proaspete (căpșuni, zmeură, afine și coacăze)
zahăr pudră, pentru presărat
fistic tocat, opțional

PENTRU CRÈME PÂTISSIÈRE
300ml de lapte
1 păstaie de vanilie
3 gălbenușuri
50g de zahăr
1 lingură de făină
1 cubuleț de unt

 

Mod de preparare

  • 1. Se toarnă laptele într-o cratiță. Se despică păstaia de vanilie pe lungime, cu un cuțit mic ascuțit (dar nu până la capăt). Se rotește vârful cuțitului în interiorul păstăii pentru a o deschide ca pe o carte, apoi se trece lama pe lung pentru a scoate semințele.
  • 2. Se pun semințele și păstaia în cratița cu lapte și se aduce la punctul de fierbere. Se dă focul mic și se lasă la fiert câteva minute.
  • 3. Se pun gălbenușurile, zahărul și făina într-un bol. Se mixează până se obține o compoziție gălbuie și pufoasă – ar trebui ca mixerul să lase urme la suprafața cremei, care să rămână vizibile puțin timp. Timpul de mixat să fie de aproximativ două minute.
  • 4. Se toarnă o treime din lapte peste amestecul din bol, mixând cu o viteză mică încontinuu, până la omogenizare. Apoi se adaugă restul de lapte, după ce se îndepărtează păstaia de vanilie. Se pune apoi din nou amestecul pe foc.
  • 5. Se aduce la punctul de fierbere, amestecând încontinuu, până când crema se întărește și devine lucioasă. Vor apărea câteva cocoloașe, dar continuă să amesteci și compoziția va deveni netedă. Se dă focul mai mic și se fierbe două minute, amestecând încontinuu.
  • 6. Se ia de pe foc. Se încorporează untul, apoi se răstoarnă într-un bol. Se acoperă imediat cu folie alimentară (astfel nu se va forma o coajă inestetică). Se lasă să se răcească, apoi se păstrează în frigider până când o vei folosi.
  • 7. Se încinge cuptorul la 190° C/gaz 5. Se împarte aluatul în opt părți egale. Se întinde fiecare pentru a putea tapeta o formă de tartă cu diametrul de 7-8cm, lăsând puțin aluat să depășească marginile. Se acoperă fiecare cu hârtie de copt și se umple cu boabe de fasole. Se coc orb 10 minute, apoi se scot boabele și hârtia de copt și se mai coc cinci minute, până devin aurii și crocante.
  • 8. Se taie excesul de aluat de pe margini. Se scot din forme și se lasă să se răcească pe un grătar pentru prăjituri.
  • 9. Se taie pe jumătate sau în sferturi căpșunile mai mari, se scot codițele de la coacăze și se amestecă toate fructele. Se umplu tartele cu crème pâtissière peste care se așază fructe din belșug. Se presară zahăr pudră și fistic mărunțit, după preferință.
  • 10. V.N. per porție: 281 kilocalorii, 5g proteine, 15g grăsimi, 6g grăsimi saturate, 32g carbohidrați, 2g fibre, 14g zahăr, 0,46g sare

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *