In cadrul acestei rubrici va prezentam retete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizand, de fiecare data, sursa.

Va propunem ”Peste de Spania” si ”Biscuiti cu nuci” (fragezi), retete care au fost publicate în volumul ”Bufet rece si cofetarie” (1936) scris de doamna Lucretia Dr. Opreanu, profesoara de gospodarie la Liceul ”Regina Maria” din Cluj, licentiata in stiinte.

Peste de Spania

Cantitati: o jumatate kg. peste fara os morun, nisetru sau somn, 1 morcov si 1 patrunjel ras pe razatoare în felii mai mari, 2-3 cepe taiate în felii subtiri, 1 caciulie de usturoiu taiata în felii, 2 linguri frunza de patrunjel tocat marunt, 3 linguri piure de patlagele rosii, 1 pahar de vin rosu, 2-3 frunze de dafin, 8-10 boabe de piper, 2 dcl. untdelemn, sare.

Bucatile de peste cari au stat în sare 3-4 ore, se trec prin faina si se prajesc in untdelemnul incins. Se scot pe farfurie. In acelasi untdelemn punem ceapa si zarzavatul si-l prajim. Deasupra zarzavatului punem bucatile de peste, adaugam si restul din cele amintite mai sus si dam la cuptor, sa scada. Cand a scazut, asezam pe farfurie, lasam sa se raceasca si servim. Vara, se garniseste frumos cu rosii taiate felii si cu ardei grasi.

Biscuiti cu nuci (fragezi)

Cantitati: 140 gr. unt, 140 gr. faina, 70 gr. nuci macinate fin, 1 galbenus de ou crud, 1 galbenus de ou fiert si trecut prin sita, coaja rasa dela jumatate de lamaie. Acestea se pun pe planseta, se framanta bine, se intind de grosimea muchiei dela cutit si se taie in felii rotunde. Se coc la un foc bun. Reci se lipesc cate doua cu marmelada, iar jumatate din fiecare felie se trece prin sos de ciocolata.

AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published.