Rădulescu Motru trecea în revistă, în Jurnalul său, zvonurile paranoice în circulație prin Bucureşti în preajma lui 23 August 1944. Încercînd să le găsesc o explicație, m-a dus gîndul la tensiunea din acele zile. Ceva trebuia să se întâmple, avînd în vedere dinamica evenimentelor de pe Front. Zilele acestea au fost marcate de zvonul că Victor Ponta îşi va da demisia. De luat în seamă din start că nu e vorba de căderea Guvernului, ci de demisia lui Victor Ponta. Precizare nu lipsită de semnificații.

Căderea Guvernului cere o Moțiune de cenzură. Aşa ceva nu-i posibil însă vacanță. Ca să nu mai spun că, în afara unei demisii a lui Victor Ponta, căderea Guvernului Ponta, pentru a face loc unui Guvern minoritar PNL, presupune multe complicații. Gabriel Oprea, cel pe care se pariază în Operațiunea Guvernul Meu, ar trebui să consume multă energie pentru a explica de ce a trecut în luntrea PNL. Gașca lui Liviu Dragnea ar primi o lovitură mortală prin plecarea PSD de la Guvernare. PNL ar trebui să facă multe compromisuri pentru a obține concursul lui Gabriel Oprea. Demisia lui Victor Ponta ar exclude toate complicațiile. Omul demisionează, Gabriel Oprea scoate din taşcă interesul național, actuala Coaliție se face praf şi, gata! Poliția politică i-a dat pe tavă lui Klaus Iohanis, după Preşedinție, şi Guvernul Meu, pus alături de Nevasta Mea, Vilele Mele, Avionul Meu şi Dan Mihalache al Meu.

Aşadar, circulă în aceste zile zvonul că Victor Ponta va demisiona.
Prin raportare la realități, zvonul are o serioasă doză de fantasmagorie.
De ce să demisioneze Victor Ponta?
Sau, mai bine zis, ce l-ar face pe Victor Ponta să părăsească de bună voie puterea?

S-a răspuns în fel şi chip.
Că l-a somat să demisioneze Departamentul de Stat al SUA.
Informația vine de la Mircea Geoană, şi mulți au crezut-o, pentru că Mircea Geoană trece drept intim al Americanilor cu a mare, altfel zis, al americanilor pe post de Padişahul de ieri. Credulii nu s-au întrebat însă cum se face că amicul Americanilor n-a ajuns Preşedinte, ba mai mult că a pierdut și șefia PSD.

 

Că Victor Ponta nu mai rezistă somațiilor lansate de Alina Gorghiu pe Facebook şi zbieretelor de trompete ale ofițerilor acoperiți din presă.
Dacă ar fi aşa, Victor Ponta ne-ar face să ne întrebăm cum ajuns premier la o vârstă tînără, dar mai ales cum a rezistat în funcție timp de trei ani şi ceva, în ciuda marilor lovituri care au fost destrămarea USL şi pierderea alegerilor prezidențiale.

Că, asediat de Binomul SRI-DNA, spionat de SIE, Serviciu în fruntea căruia MRU îşi alină prin ungere frustrările, Victor Ponta se gîndeşte s-o lase dracului de politică şi să plece la cules de căpşuni în Spania.
Nu se ține cont însă că Victor Ponta nu e la prima bătălie cu Binomul SRI-DNA. Dacă ajungea președinte, Florian Coldea, partea virilă a Binomului, era Istorie, iar Codruța Kovesi demisiona din cauza Scandalului cu șoferul amant care a luat bani de la Bercea Mondialu, lesne de aprins cînd ai în mînă Poliția Politică prezidențială.

Că, tot mai scopit de puterile reale ale premierului de către un Liviu Dragnea, care-și plătește deja bacșișul achitării de către Livia Stanciu, colaboratoare de nădejde a Binomului, Victor Ponta va avea o tresărire de orgoliu și va demisiona.
Se uită și-n cazul acestui răspuns că Victor Ponta nu suferă de ceea ce Ionel Brătianu considera drept cea mai mare slăbiciune a unui om politic- orgoliul. Au fost pînă acum numeroase împrejurări în care, scuipat în față, Victor Ponta s-a șters surîzător și a mers mai departe.

Cum s-a născut atunci întreaga tevatură cu, uite acuș acuș Victor Ponta demisionează?
Ne răspunde una dintre tezele de forță ale luptei de clasă din anii stalinismului românesc:
Dușmanul de clasă lovește în construirea noii societăți și prin lansarea de zvonuri.

Zvonurile sunt, așadar, un instrument de bătălie politică.
În cazul lui Victor Ponta ele sunt lansate și întreținute de Coaliția politico-mediatică anti-Ponta, alcătuită din Klaus Iohannis, Binomul SRI-DNA, liderii PNL și Divizia Presă a Poliției politice prezidențiale.
Ele au menirea de a pune presiune politică pe Victor Ponta, dar și de a slăbi autoritatea Guvernului.

O altă explicație a zvonurilor privind demisia lui Victor Ponta trebuie căutată și într-o anume tensiune din ultimele săptămîni, provocată de fapte ieșite din comun, cum ar fi, de exemplul, renunțarea de bunăvoie la șefia PSD, plecarea în concediu la Miami, ieșirile din front ale lui Gabriel Oprea și temenelele făcute de Liviu Dragnea lui Klaus Iohannis.
Din acest punct de vedere, dacă nu demisionează, pentru a merge mai departe ca premier, Victor Ponta e obligat să clarifice multe lucruri de îndată ce-și reia prerogativele de premier.

Demisia e un act individual, ale cărui rădăcini sunt greu de dibuit.
Din acest punct de vedere, ar fi o eroare să pariem că Victor Ponta nu-și va da demisia în zilele următoare. Dacă vrea să plece din politică la 43 de ani și să se apuce de grădinărit, Victor Ponta poate să demisioneze.

Dacă vrea să mai rămînă în politică, Victor Ponta nu-și poate permite să demisioneze.
Pentru cariera sa politică demisia ar însemna sfîrșitul.
Ar însemna într-un fel sfîrșitul și dacă nu e dat jos prin căderea Guvernului.
Dimpotrivă, dacă nu demisionează, dar e dat jos prin ruperea Coaliției sau prin deraierile lui Liviu Dragnea, Victor Ponta ar avea de cîștigat.
Enorm.

Lesne de imaginat că Gașca lui Liviu Dragnea ar fi spulberată de la cîrma PSD dacă PSD pierde guvernarea pe mîna lui Liviu Dragnea.
Și, nu-i exclus, în frunte ar putea reveni chiar Victor Ponta!
Căderea Guvernului ar face din Victor Ponta o victimă de succes.
Nici PNL nu s-ar simți prea bine, dacă ar veni la putere cu ajutorul Binomului SRI-DNA.

Demisia lui Victor Ponta ar conveni tuturor, cu excepția lui Victor Ponta.
De aceea se vorbește de demisia lui Victor Ponta și nu de căderea Guvernului.

Va fi Victor Ponta atît de generos cu adversarii săi – Binomul SRI-DNA, președintele Klaus Iohannis, Liviu Dragnea, Gabriel Oprea, Cătălin Predoiu, ofițerii acoperiți din presă – încît să le facă marele cadou numit demisie?!

evz.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *