Unul din cele mai renumite si eficiente remedii naturiste pe care specialistii in fitoterapie si medicii nutritionisti din intreaga lume le recomanda persoanelor care au trigliceridele si tensiunea mari, este sucul din tulpini de telina, castravete si lamaie. Te invatam in continuare cum sa-l prepari corect pentru a avea efectul dorit.


Se stie ca atat frunzele, cât şi rădăcinile ţelinei au virtuţi vindecătoare excepţionale, prin bogăţia de vitamine, enzime, hormoni vegetali şi substanţe aromatice complexe, uşor asimilabile, care exercită efecte echilibrante asupra organismului uman, detoxifiante, reglatoare hormonal şi de reîntinerire generală. Sucul din frunze si tulpini proaspete de telina este insa mult mai activ decât sucul din rădăcini.

Pe langa proprietatile sale exceptionale impotriva bolilor cardiovasculare, sucul din tulpini de telina este si un excelent detoxifiant, are efecte deosebite atât intern în curatarea sangelui, reglarea hormonala şi febra, cât şi pe plan extern în tratarea acneei juvenilă rebele, psoriazis, eczeme alergice, vitiligo, sclerodermie si afecţiuni oftalmice. De mentionat că pentru a avea efectul scontat, timp de 1-2 ore după consumul sucului din aceasta reteta nu se ia nici un alt aliment.

 

 

Frunzele si tulpinile de telina se pot prelucra atat sub formă de suc ca in reteta noastra dar si sub forma de macerat, având însuşiri diuretice, stimulatoare, afrodisiace, depurative, digestive şi antireumatismale. Este bine sa stii ca sucul de telina este si un excelent energizant, intrucat reface echilibrul electrolitic din organism si indeparteaza starea de oboseala cu care te poti confrunta in zilele aglomerate.

Reteta sucului de telina, castravete si lamaie

Aceasta bautura cu proprietati terapeutice absolut remarcabile ce contine telina, lamaie si castravete este recomandata de medicii nutritionisti celor care sufera de boli cardiovasculare, probleme cu colesterolul, trigliceridele si tensiunea marite.

Ingrediente
– 4-5 tulpini de telina cu frunze
– jumatate de lamaie fara coaja
– 1 castravete mediu

Lamaia se curata de coaja si se taie felii subtiri sau cubulete. Castravetele se foloseste cu coaja insa trebuie spalat bine. Daca nu este din gradina proprie sau din piata de la taranii romani ci luat din supermarket(nu recomandam aceasta varianta), trebuie spalat bine cu otet sau bicarbonat. Apoi atat tulpinile de telina cu frunze cat si castravetele se toaca in bucatele mici si impreuna cu cubuletele de lamaie se pun timp de cateva minute intr-un storcator de fructe sau la blender.Se poate adauga si o feliuta(subtire) de ghimbir.Sucul se consuma la scurt timp dupa ce il prepari. Daca il tii la rece, il poti consuma in maxim 6 ore apoi incepe sa se oxideze.

Asa cum am scris si la inceputul articolului frunzele de telina au proprietati terapeutice mult mai puternice decat radacina, si cum in general nutrientii din sucurile de legume sau fruste sunt absorbite in organism in cam 30 minute de la consum, veti simti un efect de inviorare la doar jumatate de ora dupa ce beti sucul de telina,castravete si lamaie.

Efectele benefice demonstrate ale sucului de telina,castravete si lamaie

Potrivit cercetatorilor de la Hypertension Institute of Nashville,consumul a 100g de frunze si tulpina de telina scade nivelului colesterolului cu 7-8 procente. In cadrul studiului s-a constatat ca pentru a obtine acest efect benefic remarcabil, sunt suficiente 2-3 tulpini verzi de telina pe zi. In plus studiul a remarcat si el concluzia unui studiu anterior facut in Londra conform caruia telina stimuleaza nivelul secretiei de acizi biliari, ce contribuie decisiv la eliminarea colesterolului din corp.

Capacitatea telinei de a reduce tensiunea arteriala a fost confirmata si de alte studii medicale recente, observandu-se ca o cura terapeutica de sapte zile cu suc din frunze si tulpina de telina tinut zilnic poate scade semnificativ nivelul tensiunii arteriale. 3-n-butil ftalida ,un compus activ din telina ajuta muschii din jurul arterelor sa se relaxeze permitand sangelui sa circule mai usor prin vasele dilatate.

Cercetatorii au injectat acest compus extras din telina in animale de laborator si au observat la finalul studiului, colesterolul fusese redus cu 7% iar tensiunea arteriala scazuse cu 12 pana la 14 procente. Un lucru uimitor este ca telina nu produce acest efect hipotensor la persoanele care nu sufera de hipertensiune. Pentru a determina eficienta acestui compus asupra oamenilor, tatal unuia dintre cercetatori a consumat 100 de grame de telina in fiecare zi timp de 7 zile. La finalul acestor 7 zile, tensiunea sa arteriala scazuse de la 158/96 la 128/82

Mark Houston, specialist cardiolog la Hypertension Institute of Nashville sustine ca telina are o actiune asemanatoare medicamentelor care scad tensiunea. Pentru efecte pe termen lung, se recomanda consumul a 3 tulpini de telina pe zi, in serii de o saptamana, urmate de o pauza de 3 saptamani.

Sucul de telina benefic si pentru optimizarea activitatii rinichilor

Stephen Harrod Buhner, expert in plante medicinale si autor al “The Natural Testosterone Plan” spune ca sucul de telina mentine echilibrul electrolitilor din corp si ajuta la optimizarea functiilor rinichilor. Nivelul ridicat de electroliti primari (Calciu, Magneziu si Potasiu) din sucul de telina mentine echilibrul de electroliti al corpului, iar proprietatile diuretice ale sucului faciliteaza transportul urinei prin rinichi, imbunatatind capacitatea de filtrare a acestora.
Va incurajam cu caldura sa incercati aceasta reteta minunata de suc de telina, lamaie si castravete si sa ne spuneti ce efecte ati observat.

frunza-verde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *