Vinul, mancarea, oamenii fac din Italia o combinatie greu de egalat

1. Sa-ti petreci o vacanta in Piemont
Desi Toscana este cea mai promovata regiune, datorita proximitatii cu Roma si Florenta, Piemontul este regiunea cu cele mai fine vinuri si cu cele mai bune restaurante din nordul Italiei. Pentru ca este pozitionata la granita cu Franta, influentele se vad si in bucataria zonei, care este un mix intre specialitatile italiene si cele franceze. Fie ca alegi sa te cazezi in Torino, Cuneo sau Alba, acorda-ti cateva zile ca sa explorezi regiunea si sa te bucuri de tot ce are mai bun de oferit.
2. Sa vizitezi domeniile viticole din Barolo si Barbaresco
In Piemont se afla si doua dintre cele mai cunoscute regiuni viticole din Italia: Barolo si Barbaresco, considerate “regele si regina” vinurilor. La orice crame te-ai opri din zona, poti sa fii sigur ca vei gasi vinuri de calitate superioara.

3. Sa dai un tur la “Banca vinului” de la Universitatea de Stiinte Gastronomice
Italienii iau mancarea in serios, drept dovada faptul ca au fost primii care au creat o universitate de gastronomie din lume. Universitatea de Stiinte Gastronomice din Pollenzo, Bra, unde taxa de scolarizare costa 19.000 de euro pe an, este si locul in care a luat nastere miscare “slow food”.  Insa pasionatii de vin trebuie sa ajunga aici din alt motiv –  universitatea adaposteste o pivnita legendara numita “Banca Del Vino” sau “Banca Vinului” . Bineinteles, aici poti degusta si vinuri, iar preturile pleaca de la 8 euro (taxa de intrare cu un pahar de vin inclus) si ajung la 20 euro (taxa de intrare si 5 pahare de vin incluse).

4. Sa savurezi un vin alb in Orvieto, Umbria
Despre Umbria se zice ca este o versiune mai putin turistica a Toscanei, aflata inspre nord. Regiunea se afla la o distanta mica de Roma si este plina de orasele antice construite pe dealuri. Cel mai faimos orasel din zona este Orvieto, construit pe niste stanci. Aici se face un vin alb considerat ca fiind cel mai bun vin din regiune – se zice ca a fost, de-a lungul timpului, si preferatul din Vatican.

5. Sa te rasfeti cu o pizza si o carafa de vin in Napoli
Ce poate fi mai placut decat sa mananci cea mai buna pizza din toata Italia si sa savurezi o carafa de vin? Daca iti doresti sa traiesti aceasta experienta, ia-ti un bilet de avion spre Napoli si nu pleca de acolo pana nu vizitezi cele mai bune pizzerii din oras: Da Michele, Il Pizzaiolo di Presidente, Brandi si Pizzeria Port’Alba.

6. Sa bei un pahar de Prosecco in podgoria urbana din Venetia
Pentru iubitorii de vin, Venetia este mai mult decat un oras romantic in care sa te plimbi cu gondola si sa iti faci o poza in fata catedralei San Marco. In nordul lagunei venetiene se afla insula Mazzorbo, ocupata in mare parte de podgorii de vin ce se intind lenese la soare. Acestea apartin familiei Bisol, care produce Prosecco de 21 generatii si unul din cele mai proeminente nume din industrie. Odata ajuns aici, viziteaza-le crama si restaurantul (ambele poarta numele “Venissa”) si ciocneste un pahar de Prosecco.

7. Sa te bucuri de un pahar de Frascati in Roma
Frascati este un vin cu o istorie foarte veche – se zice ca era vinul de aur al Imperiului Roman, cu 5.000 de ani inainte de Hristos. Il gasesti atat in varianta dulce, cat si seaca, dar si ca spumant sau ca vin normal. Este o bautura perfecta pentru aperitiv, inainte de o cina consistenta servita in Capitala Italiei.

8. Sa traiesti experienta “Al Fresco”
Italienii se bucura de natura, oriunde s-ar afla. Ca drept dovada, au inventat notiunea de “Al fresco”, care inseamna sa mananaci afara, in aer liber. Fie ca iti pui o masa in curte sau in gradina, fie iti cumperi o sticla de vin, niste mozarella si prosciutto si mergi in cel mai apropiat parc, poti sa te bucuri de o experienta relaxanta in stil italian.

9. Sa savurezi un pahar de vin pe stancile din Cinque Terre
Cele cinci satuce din Cinque Terre sunt printre cele mai pitoresti locuri din Italia, de un farmec greu de egalat. Nimic nu se compara cu vin savurat la un restaurant de aici, seara, la apus.

10. Sa vizitezi regiunea viticola Vittoria din Sicilia
Sicilia incepe sa devina din ce in ce mai populara ca destinatie turistica pentru iubitorii de vin, care au inceput sa prinda gustul vinurilor produse la poalele muntelui Etna. Vittoria este singura regiune viticola cu denumire de origine controlata, iar vinurile produse aici merg savurate perfect sub soarele mediteranean.

foodstory

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *