Aşa cum ne-am obişnuit încă de la începutul anului, haosul cardului de sănătate continuă. După nu mai puţin de cinci amânări de introducere a obligativităţii documentului de plastic, sistemul funcţionează la fel de greu, cozile sunt din ce în ce mai mari în faţa cabinetelor medicilor de familie sau la recepţiile clinicilor şi spitalelor, iar nervii pacienţilor sunt întinşi la maximum.
Mai-marii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate spun că documentul va deveni obligatoriu de la 1 septembrie.

Cu toate acestea însă, sunt foarte mulţi medici care refuză, pur şi simplu, să primească pacienţii la cabinet dacă aceştia nu au la ei cardul de sănătate, cu toate că documentul nu a devenit încă obligatoriu, ba mai mult, a mai obţinut o amânare.

De aceeaşi problemă te loveşti însă şi în spitalele de stat, dar şi la clinicile private care sunt în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Se stă la cozi pentru analize şi internări

Pacienţii în vârstă, bolnavi, care abia se ţin pe picioare sunt nevoiţi să stea la rând pentru a fi verificaţi în sistem şi apoi internaţi. Totul durează extrem de mult pentru că sistemul informatic, care a costat peste 50 de milioane de euro, se blochează încontinuu. Iar acest lucru s-a întîmplat încă de la prima zi de punere în funcţiune.

Mai mult decât atât, mai sunt peste 300.000 de asiguraţi care încă nu au intrat în posesia cardului de sănătate. Reprezentanţii CNAS dau însă asigurări că cei care nu vor avea cardul până la 1 septembrie vor primi în continuare servicii medicale conform vechiului sistem de validare şi decontare, până când cardul lor va fi tipărit şi transmis prin poştă.

Noua amânare, motiv de discuţii între politicieni

Noua amânare a introducerii obligativităţii cardului naţional de sănătate a stârnit discuţii şi în rândul politicienilor. Prim-vicepreşedintele PNL , Cristian Buşoi, a solicitat Executivului să implementeze cardul naţional de sănătate, subliniind că nu există nici un motiv pentru o altă amânare şi că, în caz contrar, va fi un nou motiv pentru a cere demisia Guvernului. Reprezentanţii CNAS nu au rămas indiferenţi şi au ripostat imediat.

“Opoziţia nu îşi mai aminteşte de lungul şir de preşedinţi ai CNAS şi miniştri PDL – PNL ai sănătăţii care trebuiau să implementeze sistemul cardului de sănătate şi probabil nici nu a calculat suma care s-a risipit prin prisma neglijenţei lor”, se arată într-un comunicat al casei.

libertatea