pania, cel mai mare producător de ulei de măsline din lume, este obligată să importe acest produs întrucât seceta prelungită a afectat grav recolta de măsline din acest an, informează AFP luni.

‘Am avut o lună aprilie şi o lună mai foarte călduroase, ceea ce a afectat înflorirea şi a dus la pierderea unei părţi a recoltei’, a declarat secretarul general al Federaţiei Spaniole a Producătorilor de Ulei de Măsline (Infaoliva), Enrique Delgado.

Situaţia a fost agravată de valul de căldură din vară, înregistrat în special în sudul ţării, din cauza căruia ‘măslinele au greutate mai mică’ şi, implicit, scade producţia de ulei, a adăugat el, estimând că recolta din acest an va fi de 1,1-1,2 milioane de tone, cu aproape o treime mai mică decât în 2014.

‘Dar dacă nu plouă în curând, s-ar putea să ajungem şi la 850.000 de tone, adică la mai puţin de jumătate prin comparaţie cu anul precedent, a mai spus Enrique Delgado.

Totodată, el a menţionat că fenomenul nu are nicio legătură cu bacteria Xylella fastidiosa, care a afectat culturile de măslini din Italia.

În aceste condiţii, Spania a importat ulei de măsline, mai ales din Tunisia, pe care apoi l-a revândut în afara Uniunii Europene pentru a-şi păstra cota de piaţă din acele state. Spania furnizează 45 % din necesarul mondial, ceea de îi asigură primul loc pe glob, înaintea Italiei, la comercializarea uleiului de măsline.

Importurile Spaniei de ulei de măsline s-ar putea tripla în 2015, pentru a ajunge la 170.000 de tone, cu toate că, după cum a recunoscut Delgado, există probleme întrucât şi alte state mediteraneene se confruntă cu scăderi ale recoltei de măsline.

‘Din fericire, preţurile nu au crescut în mod vertiginos’, lucru care ar fi putut ‘speria consumatorii’, a remarcat secretarul general al Infaoliva, exprimându-şi convingerea că există cantităţi suficiente de ulei de măsline pentru a satisface cererea la nivel mondial, scrie Agerpres.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *