Vrem, nu vrem, hrana procesată industrial invadează rafturile magazinelor. Aceste alimente, cu mici excepții, sunt fabricate folosind cele mai ieftine ingrediente posibil și conțin aditivi ce provin din cele mai ciudata surse.

În plus, nivelul crescut de nitraţi conţinuţi de mâncarea procesată, conservată şi din cea obţinută din plante şi fructe fertilizate artificial creşte riscul de apariţie a unor boli cum este diabetul, Alzheimerul şi boala Parkinson, arată un studiu recent, realizat de Spitalul Rhode Island, SUA.

Iată câteva dintre cele mai periculoase și frecvent folosite ingrediente din mâncarea procesată:

Cele mai periculoase ingrediente din mâncarea procesată: îndulcitori artificiali

Din cauza ratei crescute de obezitate din Statele Unite, tot mai mulți oameni au început să cumpere așa-numitele produse ,,light” sau ,,diet”, îndulcite cu ingrediente precum aspartam, sucraloză și zaharină.

Din păcate, aceste ingrediente sunt departe de a fi un ajutor în curele de slăbire. Acești îndulcitori artificiali au fost asociați cu creșterea în greutate, dezvoltarea diabetului de tip 2 și a altor afecțiuni cronice.

Cele mai periculoase ingrediente din mâncarea procesată: grăsimile trans

Industria alimentară produce din plin alimente care conțin grăsimi trans, prezente în multe mâncăruri pe care le consumăm aproape zilnic. Grăsimile trans sunt ușor de utilizat, costul lor de producție este ieftin, măresc valabilitatea produsului și pot fi folosite timp îndelungat. În plus, dau alimentelor gustul și textura dorită.

Grăsimile trans se găsesc în multe alimente – inclusiv în cele prăjite (cartofii prăjiți, șnițelele, gogoșile) și în produsele de patiserie (prăjituri, bomboane, plăcintă, biscuiți, prafurile pentru prepararea cremelor, budinci, clătite, unele înghețate), dar și în margarina tartinabilă, în popcornul preparat la microunde și în pizza congelată.

Consumul de alimente ce au grăsimile trans duce la înfundarea arterelor, favorizând apariția atacului de cord, cât și a accidentului vascular cerebral.

Studii recente indică faptul că acizii grași trans pot crește și riscul de diabet zaharat. Cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică de la Universitatea

Harvard din Boston sugerează că înlocuirea grăsimilor trans în dietă cu grăsimi polinesaturate (cum sunt uleiurile vegetale, somonul etc.) poate reduce riscul de diabet zaharat cu până la 40%.

Cele mai periculoase ingrediente din mâncarea procesată: glutamatul de sodiu

Glutamatul de sodiu este folosit ca un aditiv alimentar, pentru a îmbunătăți percepția gustului acelui aliment. Aditivul se găsește într-o gamă largă de produse, de la mâncare chinezească până la alimentele semipreparate.

Deși glutamatul de sodiu a fost clasificat drept o aromă naturală de industria alimentară, el se găsește pe etichetele produselor sub forma a peste 25 de preudonime, care să inducă în eroare consumatorul.

Pe lângă faptul că provoacă dependență, consumul în exces al aditivului poate avea diverse complicații pentru sănătate: presiune arterială mare, autism, dezechilibru hormonal, epilepsie, alergie alimentară, astm, cancer, sterilitate la femei, ritm cardiac neregulat sau rapid, atac de cord, disfuncţii tiroidiene, obezitate, diabet de tip 2, leziuni ale retinei şi o agravare a situaţiei celor cu o concentraţie scăzută a zahărului din sânge.

Cele mai periculoase ingrediente din mâncarea procesată: sirop de fructoză din porumb

Siropul de fructoză din porumb este un îndulcitor creat pe cale chimică și un aditiv alimentar extrem de ieftin, mai ieftin decât zahărul, fiind, așadar, folosit în cantități foarte mari în industria alimentară.

Aditivul se găsește în iaurturi, produse de panificație, pizza congelată, batoane de cereale, dressinguri pentru salate, fructe la conservă, apă tonică, ketchup sau conserve.

Numeroase studii au confirmat că siropul de fructoză din porumb provoacă obezitate (abdominală, în special), diabet de tip 2, hipertensiune arterială, cancer, afectează memoria și capacitatea de învățare.

click

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *