A treia etapa de majorare a capitalului social, adresata atat actionarilor existenti, cat si altor investitori institutionali, pentru suma de 425 milioane lei si prevazuta de planul de redresare a Astra Asigurari, societate administrata in regim special de catre KPMG de peste un an de zile, s-a incheiat pe 19 august 2015. KPMG arata insa ca nu au fost inregistrate subscrieri de capital semnificative si nici nu au fost adresate solicitari de prelungire a procesului de majorare a capitalului social al Astra Asigurari de catre investitorii interesati.

Urmeaza astfel ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) sa anunte daca obligatiile de rascumparare vor fi preluate de Fondul de Garantare in Asigurari (FGA), asa cum a precizat chiar Misu Negritoiu in repetate randuri. ASF a decis in februarie 2014 deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala a societatii Astra Asigurari, numind firma de consultanta KPMG in calitate de administrator special. Urma sa fie cautat un investitor strategic si, in consecinta, Astra Asigurari a scos la vanzare 160 milioane de actiuni, in trei etape, dorind sa atraga aproximativ 425 milioane de lei, suma care va contribui la majorarea capitalului social in scopul imbunatatirii indicatorilor financiari.

Dar, Astra Asigurari a atras, dupa primele doua etape ale majorarii de capital, destinate actionarilor actuali, doar 134.000 de lei, din totalul de 425 milioane de lei necesare. Din 6 august a inceput etapa destinata investitorilor institutionali, care s-a derulat pana pe 19 august. Potrivit raportului privind evaluarea activelor si pasivelor (Balance Sheet Review – BSR) si testul de stres efectuat de ASF pentru datele existente la 30 iunie 2014 in cazul a 13 societati de asigurare, reprezentand peste 82% din piata, a reiesit ca Astra Asigurari are capitaluri proprii negative de aproximativ un miliard de lei, dupa ce auditorii au aplicat ajustari de 246 milioane lei.

Dupa incheierea primelor doua etape, capitalul social al asiguratorul a atins 257,8 milioane de lei, detinut de The Nova Group Investments Romania SA – 72,75% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,01%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,23% din capitalul social. The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu (foto sus), aflat in arest la domiciliu.

KPMG: Analizam optiunile legal posibile in cazul Astra Asigurari

Redresarea Astra Asigurari, asa cum a fost propusa prin planul de redresare intocmit de catre KPMG si aprobata de catre ASF, a fost inca de la inceput un proces complex, aflat in dependenta atat de sustinerea acordata si de abordarea cu buna-credinta a acestui proces de catre actionarii semnificativi existenti, cat si de mentinerea unui echilibru financiar extrem de fragil pentru evitarea intrarii in dificultate vadita de achitare a datoriilor curente, in conditiile unor indicatori de prudentialitate foarte deteriorati, arata administratorul special.

“Desfasurat pe parcursul unui an si jumatate, procesul de redresare a beneficiat de sprijinul angajatilor Societatii, impreuna cu care am depus eforturi in scopul eficientizarii activitatii prin revizuirea fluxurilor interne si prin redefinirea politicilor de pret si de gestionare a riscurilor direct legate de activitatea de subscriere, ceea ce a condus la reajustarea pozitiei Societatii in piata asigurarilor, dar si la imbunatatirea profitabilitatii operationale”, au afirmat reprezentantii KPMG.

Prin comparatie cu situatia constatata cu privire la pozitia financiara a Astra Asigurari la 31 decembrie 2013, asa cum a reiesit aceasta in urma proceselor de inventariere pana la zi a datoriilor si activelor societatii (procese la care au contribuit atat angajatii Astra Asigurari si echipele administratorului special, cat si auditorul statutar Deloitte si auditorul Mazars desemnat pentru exercitiul BSR organizat de catre ASF si EIOPA avand data de referinta 30 iunie 2014), capitalurile proprii inregistrate de catre societate la 30 iunie 2015 au crescut cu peste 60 de milioane lei.

“De asemenea, am avut in vedere continuarea platilor de daune – achitand peste 150 de milioane de euro catre asigurati in perioada administrarii speciale – dar si a altor obligatii fata de asigurati, reasiguratori si alti parteneri de afaceri, in conditiile in care lichiditatea societatii s-a mentinut la un nivel scazut”, au explicat reprezentatii KPMG.

Planul de redresare a Astra Asiguari a inclus mai multe elemente, dintre acestea majorarea capitalului societatii fiind probabil cel mai important, arata KPMG. Cu toate acestea, “decizia de investire pare sa nu se fi materializat, cel mai probabil pentru ca intre asteptarile actionarilor existenti si riscurile percepute in circumstantele date de catre noii investitori a existat un decalaj care nu a putut fi surmontat, in ciuda eforturilor noastre sustinute, cat si ale Autoritatii, pentru atragerea in proces si pentru mentinerea unei comunicari continue cu un numar semnificativ de terti investitori strategici, de prim rang la nivel european si international, cu apetit de intrare pe piata romaneasca a asigurarilor”.

Pe “mainile” cui ar putea ajunge Astra Asigurari?

Planul de redresare al Astra Asigurari a inclus de-a lungul sau mai multe elemente, dar dintre acestea majorarea capitalului societatii de asigurari este probabil cel mai important, au declarat reprezentantii KPMG pentru Wall-Street.ro: “Din analizele efectuate in dezvoltarea planului de redresare, nu am identificat variante rezonabile de plan ce ar putea conduce la redresarea Astra fara majorarea capitalului social. In acest sens, nici nu credem ca un plan B poate fi conceput fara elementul de majorare a capitalului. Ca atare, in eventualitatea in care majorarea capitalului nu se va incheia cu succes, posibilitatea generala de redresare a Astra trebuie reanalizata impreuna cu ASF in baza legislatiei aplicabile”, arata KPMG.

Totusi, procedura de majorare a capitalului social al Astra Asigurari, societate aflata in administrare financiara, s-a dovedit destul de greoi si deseori a cunoscut opozitia actionarilor curenti, fata de deciziile ASF de redresare a companiei. Saptamana trecuta, informatia potrivit careia actionarii Astra Asigurari au decis suspendarea procedurii de majorare a capitalului social, ajunsa in cea de-a treia etapa, destinata investitorilor institutionali, a generat un semn de incertitudine cu privire la orizontul de redresare financiara a societatii. Ulterior, KPMG, administratorul societatii, si ASF au comunicat nulitatea deciziei actionarilor.

Sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *