Vă mai amintiți de primarul orașului Kilkenny, Andrew McGuinness, care a vizitat Becleanul la Zilele Orașului și care a participat la Festivalul Celtic în calitate de invitat special?

Ei bine, impresionat de ceea ce a văzut în orașul de pe Someș, din județul Bistrița-Năsăud, dar și în împrejurimi, bărbatul în vârstă de 35 de ani a scris un editorial despre călătoria sa în România. Mărturisirile sale despre Transilvania au venit la câteva luni după vizita sa și au apărut în ediția din această săptămână a publicației „Kilkenny People”, unul dintre cele mai cunoscute ziare din zona de sud-est a Irlandei.

„La trei zile după ce mi-am încheiat mandatul de primar al orașului Kilkenny am acceptat invitația de a călători în România pentru a lua parte, în calitate de muzician la Festivalul Celtic, din orașul Beclean, situat în Transilvania. Nu am fost niciodată înainte în România, nu am știut nimic despre zona respectivă sau despre festival și nu știam la ce să mă aștept, dar am sărit imediat în această mini-aventură știind că sunt pe mâini sigure cu Ovidiu Filip, sau Philly cum îi spunem noi toți în Kilkenny”, scrie Andrew McGuinness în introducerea sa.

Mai departe în editorialul său, Andrew McGuinnes susține că apropiații săi au rămas șocați să afle că va vizita România, cu toții spunându-i că nu este „prea sigur” fiind o „zonă de război”. El s-a bazat totuși pe încrederea prietenilor săi: Ovidiu Filip și a consilierului local Bogdan Rusu, pe care speră să-l vadă primar într-o bună zi.

„Există o prejudecată generală despre România, bazată pe ideea greșită că peste tot sunt țigani care cerșesc pe stradă, înconjurați de blocuri comuniste, depravare și sărăcie. Acest lucru este pur și simplu neadevărat, fiind o teribilă nedreptate care li se face românilor care trăiesc și muncesc aici în Kilkenny și care sunt foarte mândri de locurile lor de origine. Da, într-adevăr există cerșetori pe stradă, dar nu mai mulți decât avem și noi și da, există câteva clădiri urâte, la fel ca și peste tot în lume. Însă acele clădiri sunt înconjurate de clădiri create cu cea mai fină arhitectură, care scot în evidență elemente ale Romanticismului și ale Neo-clasicului.

Când te uiți dincolo de clădiri și vezi că orașele sunt înconjurate de peisaje care îți taie răsuflarea, câmpuri verzi și lanțuri muntoase impresionante, pe care nu ai cum să le observi la prima vedere, realizezi că România pe care ți-o imaginai, locul despre care aveai anumite rezerve înainte de a ajunge aici, nu este deloc acela pe care ți l-ai închipuit.

În opinia mea, ce crede majoritatea de aici despre România subliniază ignoranța umană la cel mai jos nivel. Judecăm prea devreme și credem poveștile negative mult mai repede decât acelea pozitive. (…) M-am simțit ca un idiot fiindcă am crezut ce e mai rău. România este de fapt o țară minunată, plină de istorie, cultură, mâncare gustoasă și vreme bună. Dar, cel mai important, are cei mai prietenoși oameni pe care i-am cunoscut. Nu mi-ar ajunge cuvintele de bine să exprim ceea ce simt față de toți oamenii pe care i-am cunoscut la Beclean”, a mai adăugat irlandezul McGuinness.

sursa: voceatransilvaniei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *