Exact pe unde trece cercul polar, în provincia Laponia, într-o căsuţă desprinsă din poveşti, locuieşte Moş Crăciun. Un român îl vizitează în fiecare an şi retrăieşte emoţiile copilăriei.

Moş Crăciun există. Cei care cred îl el îl pot vizita la complexul turistic Santa Village din Rovaniemi, în provincia Laponia. Moşul locuieşte într-o peşteră de gheaţă. Ca să ajungi la el trebuie să te înarmezi cu răbdare, întrucât copii din toate colţurile lumii vin să-l cunoască şi să-i spună cele mai ascunse dorinţe.   Daniel Podea, un român de 27 de ani originar din Bistriţa, trăieşte de patru ani în Rovaniemi, în oraşul lui Moş Crăciun. El ne dezvăluie emoţiile pe care oricine le trăieşte atunci când are şansa să îl întâlnească pe bătrânul care face din iarnă o poveste.    La intrare în casa de gheaţă a moşului te întâmpină elfii. „E foarte fain. Este exact aşa cum mi-l imaginam în copilărie. Este bătrân, blând, cu barbă. Moş Crăciun stă pe un scaun şi poţi să vorbeşti cu el. Ce mi s-a părut interesant este că ştie o grămadă de limbi: engleza, franceza, germana, cam toate limbile scandinave, dar şi italiana. Poate vorbi cu mulţi turişti, ceea ce este un lucru deosebit. Moş Crăciun mi-a mărturisit că nu ştie româna, dar că se va strădui să o înveţe“, ne povesteşte Daniel.
„Cred că pentru copii este ceva magic, mai ales că pot vedea elfii, renii, dar şi locul unde ajung scrisorile la Moş Crăciun“. Într-una dintre vizite a descoperit că au ajuns la Polul Nord şi scrisorile trimise de mai mulţi copii din Braşov. Erau frumos împăturite şi aşteptau să le vină rândul la citit.    Vizita la Moş Crăciun este gratuită. Nu ai voie însă să filmezi şi nici să fotografiezi. „După ce vorbeşti cu Moş Crăciun, un elf îţi face poză. Toată conversaţia este filmată. Dacă vrei să intri în posesia ei plăteşti cam 50 de euro“, spune Daniel. Doritorii primesc un link şi un cod de acces, de unde le pot descărca.   După ce îi spui Moşului ce-ţi doreşti să îţi aducă sub brad, poţi face plimbări cu reni şi cu câini husky. Cine doreşte o vacanţă de neuitat poate închiria o căsuţă la Santa Village.   Românul din Rovaniemi spune că orăşelul se animă brusc odată cu venirea iernii, iar în luna decembrie este pur şi simplu asaltat de turişti din toate colţurile lumii, care vin să trăiască magia sărbătorilor în Ţara lui Moş Căciun. A rămas surprins să vadă foarte mulţi asiatici, care aleg Rovaniemi ca destinaţie de vacanţă.

Continuare pe adevarul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *