Românii din Madrid protestează astăzi în semn de solidaritate cu familia Bodnariu din Norvegia, căreia i-au fost luaţi copiii de către autorităţi. Federaţia  Asociaţiilor Româneşti din Europa (FADERE), a luat această decizie pentru a puncta faptul că ceea ce s-a întâmplat în Norvegia nu mai trebuie să se repete.

Daniel Tecu (preşedinte FADERE): „Fără îndoială că ceea ce se întâmplă cu familia Bodnariu este un abuz din partea autorităţilor norvegiene. Însă eu sunt indignat faţă de modul în care autorităţile din România au ales să trateze acest caz. Într-un caz similar India şi Republica Cehă au tratat cu foarte multă seriozitate impunându-şi punctul de vedere în faţă autorităţilor Norvegiene până problema a fost rezolvată. În schimb, autoriăţile române deocamdată nu au făcut nimic.

Vom ieşi în faţă ambasadei Norvegiei din Madrid şi vrem să mobilizăm toţi românii din diaspora să iasă pe 10 Ianuarie 2016 în faţă ambasadelor Norvegiei în semn de protest până această problema va fi rezolvată.”

În România mai mulţi parlamentari au cerut premierului Dacian Cioloş să dea Norvegia în judecată la CEDO. În plus, Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul celor cinci copii luaţi de la părinţii lor şi a solicitat  clarificări Ombudsman-ului Regatului Norvegiei.

„În opinia Avocatului Poporului, modalitatea în care au acţionat reprezentanţii instituţiei norvegiene este susceptibilă de a fi în contradicţie cu articolul 99 din Constituţia Norvegiei potrivit căruia: „Nicio persoană nu poate fi reţinută, cu excepţia cazurilor determinate de lege şi în modul prevăzut de lege. Pentru arestarea fără mandat ori detenţia ilegală ofiţerul implicat răspunde în justiţie faţă de persoană reţinută”.

Avocatul Poporului susţine că în cazul petrecut în Norvegia este posibil să fi existat abuzuri de putere şi de drept, săvârşite de către autorităţile pentru protecţia copilului. De asemenea, este posibil să se fi încălcat mai multe norme din legislaţia internaţională în domeniul drepturilor omului.”( sursă: comunicat Avocatul Poporului)

Autorităţile norvegiene au precizat pentru Realitatea TV că vor da explicaţii în legătură cu cazul Bodnariu, după sărbători.

Protestul românilor din Madrid va avea loc  la ora 14, ora României.

sursa: showbizreport.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *