Olanda a preluat de la 1 ianuarie preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Ambasadorul olandez la Bucureşti, doamna Stella RONNER-GRUBACIC, a oferit, într-un interviu acordat emisiunii „Paşaport diplomatic”, detalii despre planurile pe care ţara sa le are pentru Europa în următoarea jumătate de an. Migrație, securitate, euro mai puternic, politici pentru mediu și energie – acestea sunt cele patru paliere pe care se vor fixa prioritățile președinției olandeze a UE.

România mai are de așteptat o evenuală aderare la spațiul Schengen, sugerează noul ambasador al Olandei la București în interviuL pentru emisiunea „Pașaport diplomatic”de la Digi24. În acest moment, discuțiile pe tema Schengen se pun în termenii menținerii zonei de liberă circulație sau ai reformării ei, astfel încât este greu de conceput că o eventuală extindere a spațiului Schengen ar mai putea fi pusă pe agenda discuțiilor, a explicat Stella Ronner-Grubacic.

„În primul rând vreau să spun că poziţia Olandei a fost şi va continua să fie aceea căţările care fac parte din Schengen trebuie să îndeplinească criteriile. Aceasta este cheia poziţiei noastre, nu s-a schimbat şi nici nu se va schimba. În acelaşi timp, în acest moment Schengen, zona Schengen, este în mijlocul discuţiilor, încât aş fi surprinsă să aflu că discuţiile vor fi despre o eventuală extindere a zonei, şi nu despre menţinerea sau reformarea zonei Schengen, pentru că despre acest lucru se vorbeşte în acest moment: cum vom fi siguri că ceea ce avem, setul de reguli şi acorduri pe care le avem între statele Schengen, vor rămâne ca atare sau pot fi reformate. Iar ceea ce credem acum, dacă privim spre criza refugiaţilor, este că ele au nevoie de reformă. Noi am declarat şi în trecut şi pot repeta acest lucru, ne-am revizui poziţia dacă acest lucru (extinderea Schengen – n.r.) ar fi pe agenda de discuţii, dar în acest moment nu ştim dacă va fi sau nu luat în discuţie, dar cred că agenda de discuţii este dominată de menţinerea zonei Schengen ca atare”, a punctat ambasadorul Olandei. 

 

continuare pe digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *