Spui Florin Dobre si deja te gandesti la un spectacol de moda, nu doar la o prezentare, la un show haotic, dar bine pus la punct. Da, asa cum ati auzit: designer-ul nostru nu face prezentari de moda, ci adevarate spectacole.

Artistul si designerul Florin Dobre, isi prezinta in Londra, noua colectie F/W 2016 ready to wear, denumitaNEPSIS. Florin doreste sa faca cunoscute, peste hotare, traditiile romanesti.

“Ultima legiune daco-romana din Britania a revenit! Ne-am intors, sa impartasim cu voi „arta razboiului”, pentru ultima mare batalie: NEPSIS – lucrarea mintii.”– au fost cuvintele designerului despre noua sa colectie.

Legatura dintre Britania si romani se reface prin crestinismul vechi si asa numita ultima legiune, din care facea parte Cohors I Aelia Dacorum – cohorta romana de daci ramaai sa apere Britania chiar si dupa retragerea romana.

Florin Dobre este designerul roman originar din Dobrogea, regiunea in care au fost increstinati, in primul secol al erei noastre, primii daci, care, la randul lor, au fost unul dintre primele popoare increstinate, incă din sec. I d.HR.


Mesajul pe care „Nepsis” îl transmite…

„…este timpul să privim înapoi, ca să putem privi înainte cu alți ochi, cu mintea limpede, vigilentă și inima deschisă, gata să ne păzim mintea, gata să ne păzim inima…”Termenul NEPSIS provine din Noul Testament: „Fiti treji, privegheati. Potrivnicul vostru, diavolul, umbla, racnind ca un leu, cautand pe cine sa inghita”.

Cu alte cuvinte, mesajul lui ”Nepsis” este: pazeste-ti gandurile, pentru ca ele au potentialul de a deveni actiuni, care pot, la randul lor, sa degenereze, devenind adictii. Incepe sa fii „cainele de paza” al mintii tale, pentru ca aceasta sa fie instrumentul tau si nu viceversa.

„Suntem romani, suntem daci, suntem prieteni…”
Florin Dobre a ales sa isi indrepte atentia spre autenticitatea romaneasca, ghidat si indragostit de puterea si frumusetea romanilor simpli, de peste generatii. Designerul vede adoptarea valorilor traditionale în spatiul modern ca pe o solutie de supravietuire, in contextul experimentului globalizării spirituale si nu numai, in cadrul caruia suntem cu totii mici cobai. Nu vrem să fim asimilati de gigantii pseudo-culturali, care vor sa ne inghita, precum acel „roaring lion” mentionat in Noul Testament. De aceea, venim sa spunem, cu duh de pace, ca „noi suntem romani, noi suntem daci, noi suntem prieteni.”, ne spune Florin.

Colectia NEPSIS, The last (re)legion reprezinta o calatorie spre origini, spre traditiile sfinte, mostenite de la stramosi. Designerul paseste, de aceasta data, pe „carari deja batătorite”, folosind același croi simplu, atât de ușor de realizat și de purtat, însa pe atat de puternic ca impact.

Liniile simple al portului traditional au influente din Tara Hategului si din Tinutul Padurenilor, unde au avut centrul politic stravechii daci. Acestia sunt singurii reprezentati cu portul lor pe columna lui Traian. Acest fond stramosesc care, in multe forme, a rezistat pana astazi, si se regaseste in colectia lui Florin.


Crucea de lemn, inima mea…
„Incercarea de a pune accentul pe spiritul romanesc mi-a adus o frumoasa colaborare cu un frumos tamplar de pe meleagurile dobrogene. Pe Marius il intalnesc duminica la biserica si il pot descrie ca fiind „omul păcii mele”. El m-a ajutat sa cred cu si mai multa tarie ca doresc pentru aceasta colectie un suflu autentic romanesc, cu simbolistica crestina, care sa vina ca un statement, cu totul in defavoarea trendurilor intunecate pe care le adoptam cu usurinta din cultura de larg consum. Ca atare, am dat drumul la colaborarea cu acest om nou, in care am regasit aceleasi valori către care tind si l-am rugat sa faca cu aceasta colectie ce stie el mai bine…cruci de lemn.”, ne-a marturisit Florin Dobre.

sursa: cancan.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *