Ministerul roman de Externe (MAE) precizeaza ca in acest moment sapte familii de cetateni romani au copiii preluati de statul norvegian, cazul Bodnariu nefiind unul singular.

Astfel, 16 copii romani sunt la ora actuala separati de parinti din dispozitiile autoritatilor norvegiene. Informatia a fost oferita de MAE la solicitarea Digi24.

“In ultimii cinci ani, au mai fost gestionate, pe baza sesizarilor primite, alte sase cazuri ale unor familii de cetateni romani, totalizand 10 copii, care s-au solutionat, in cinci cazuri, prin repatrierea a opt minori, iar intr-un alt caz, prin revenirea a doi copii in familia unor cetateni romani rezidenti in Norvegia”, se mai arata in raspunsul MAE.

Conform sursei citate, in aceasta perioada autoritatile de la Bucuresti au declansat anchete sociale paralele in Romania, concluziile lor stand ulterior la baza unor solicitari oficiale transmise guvernului norvegian pentru repatrierea minorilor.

“Pentru toate cazurile, solicitarea autoritatilor romane competente de repatriere a copiilor a fost notificata pe cale oficiala partii norvegiene de catre Ambasada Romaniei din Oslo”, a mai precizat MAE.

Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie au precizat pentru Digi 24 ca pentru 11 copii au fost transmise solicitarile de repatriere prin intermediul MAE si al Ambasadei de la Oslo, iar in trei cazuri urmeaza a fi demarate anchete sociale la domiciliul familiilor, urmand a fi ceruta “repatrierea/returnarea copilului in Romania”.

Cazurile familiilor romanesti nu sunt singulare, informeaza Digi24. De exemplu, la inceputul anului 2012 asistentii sociali au luat dintr-o familie in care tatal era indian, iar copiii, in varsta de 3, respectiv 1 an, dormeau in acelasi pat, in timp ce mama ii hranea cu mana.

De asemenea, in noiembrie 2011, copiii de 8, respectiv 12 ani ai unei familii originare din Sri Lanka, aflata in Norvegia de doua decenii, au fost luati de Protectia Copilului si plasati in doua familii surogat.

“Ni s-a spus ca nu stim sa ne crestem copiii. Fiul si fiica noastra imparteau aceeasi camera si acelasi pat, fapt cu care serviciul de Protectie a Copilului nu a fost de acord”, a sustinut tatal.

 

sursa: ziare.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *