Separatistul Carles Puigdemont a fost învestit, duminică 10 ianuarie, şef al executivului Cataloniei, cu mandatul de a conduce regiunea spre secesiune faţă de Spania, până în 2017 cel târziu.
“Trăiască Catalonia liberă”, a declarat noul lider al guvernului regional, în vârstă de 53 de ani. Carles Puigdemont, jurnalist de limbă catalană, este un vechi susținător al independenței. Din 2011, el este primar al Geronei, un oraș cu 97.000 de locuitori, la 100 km nord de Barcelona, iar din 2015 prezidează asociația municipalităților separatiste.
Carles Puigdemont este căsătorit cu o româncă: Marcela Topor,cuplul avand si doua fiice. Marcela este jurnalistă la publicația în engleză Catalonia Today, scrie DC News, citând La Vanguardia. Puigdemont vorbeşte româna, pe care învăţat-o de la soţia sa. Cei doi s-au fi cunoscut în presă, potrivit ProTV: Puigdemont a fost redactor-şef al ziarului „El Punt” (în prezent, „El Punt Avui”). Marcela Topor a fost prezentatoare pentru televiziunea „El Punt Avui”, dar şi jurnalist la „Catalonia Today”. Dupa ce Puigdemont a fost ales primar în Girona, soţia sa şi-a continuat cariera în televiziune, susţinând cauza separatismului catalan.
Marcela susţine ideile politice ale soţului, salutând rezoluția de suveranitate și crearea statului catalan, în ciuda ambițiilor guvernului de la Madrid de a distruge mișcarea catalană.
După alegerile regionale din 27 septembrie 2015, separatiștii nu au reușit să cadă de acord asupra identității viitorului lider al executivului regional. Abia acum situaţia s-a deblocat.
“Vom începe un proces extrem de important, fără precedent în istoria noastră recentă, de a crea Catalonia pe care o dorim, de a construi colectiv o nouă țară“, a declarat Puigdemont în fața parlamentului catalan.
Catalonia va trebui să negocieze cu statul spaniol, Uniunea Europeană și comunitatea internațională pentru a atinge un astfel de obiectiv, a adăugat el.
Planul lui Puigdemont întâmpină o opoziție feroce din partea guvernului central al Spaniei condus de Partidul Popular, care a refuzat să permită un referendum în Catalonia în 2014, argumentând ca ar contraveni constituției Spaniei.
sursa: http://gazetaromaneasca.com