Un număr total de 11.128 de romi au fost evacuați forțat în Franța în 2015, dintre care peste jumătate locuiau în tabere improvizate, se menționează într-un raport al European Roma Rights Centre și al Ligii drepturilor omului trimis AGERPRES, în care cele două ONG-uri denunță situația nedemnă, inumană și degradantă a romilor în Franța.

Practic, notează raportul, 216 migranți romi au fost evacuați săptămânal cu forța în Franța în 2015 dintr-un număr de 111 zone de locuit, dintre care peste jumătate locuiau în tabere improvizate. În cinci dintre aceste cazuri, romii și-au părăsit locuințele în urma declanșării unor incendii.

Evacuările sistemice arată că scopul politicii de stat de evacuări forțate nu este apărarea proprietății private, pretextul folosit frecvent ca justificare, întrucât proprietarii sunt organisme publice în majoritatea cazurilor, apreciază autorii.

Raportul arată că aproape jumătate dintre cei care au fost evacuați forțat au devenit victime ale acestui tip de măsură în al treilea trimestru al anului, ceea ce înseamnă că vara a fost anotimpul în care s-au produs cele mai multe evacuări forțate.

După un număr de 111 evacuări întreprinse de autorități, au fost găsite soluții temporare de cazare de 29 de ori. În cele cinci cazuri de evacuare din cauza unor incendii, au fost găsite soluții pentru găzduirea familiilor în cauză de două ori.
În cazul a 82 de evacuări, familiile au fost scoase pur și simplu în stradă de polițiști, deși un ghid al guvernului din 2012 recomandă ca aceste măsuri să fie însoțite de mutarea familiilor și de sprijin social

citeste mai multe pe : romaniatv.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *