„Bravo!”, spune criticul american Jordan Hoffman în cotidianul britanic The Guardian, la sfârşitul articolului în care are ca subiect ultimul film al lui Radu Jude, „Aferim!”, câştigător în 2015 al premiului „Ursul de Argint” de la Berlin.

Iată fragmente din critica generoasă a lui Hoffman despre „Aferim!” („Bravo”, cuvânt preluat din turcă), un film istoric plasat în Valahia anilor 1830, în care doi bărbaţi caută un rob fugit de pe moşie:

„(n.r. „Aferim!”) este plin-ochi de comportament josnic, limbaj usturător, rasism vulgar, misoginism şi, în general, o părere nu tocmai bună despre viaţa omului. Un moment de moralitate ar fi, spre exemplu, când personajul principal sugerează că, probabil, prizonierul nu ar trebui să fie executat de-a dreptul, ci să i se aplice mai degrabă o bătaie-soră-cu-moartea prin metode umilitoare. Şi totuşi, ca în aşa de multe alte filme româneşti, abordarea lui Radu Jude este făcută cu un umor ascuns sub o aparenţă de seriozitate, născut dintr-o cultură clădită de istoria zbuciumată a unei naţiuni care pare a avea o singură constantă: oamenii sunt făcuţi pentru a suferi.”

 

citeste mai multe pe: diasporaro.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *