Magdalena Konieczna a fost dată afară de la muncă pentru că nu a respectat regulamentul impus de managementul firmei de a nu mai vorbi decât engleza, scrie heraldscotland.com. Considerându-se nedreptăţită, poloneza a dat compania în judecată şi a câştigat, obţinând totodată şi o despăgubire în valoare de £5.492 pentru hărţuire rasială.

Compania Whitelink Seafoods, o fabrică din sectorul alimentar din Aberdeen, angajează mai mulţi polonezi. Dintr-un motiv sau altul, în martie 2014 managementul firmei a decis să instaureze o regulă ce avea să se aplice tuturor angajaţilor: întregul personal urma să vorbească numai în limba engleză, atâta timp cât sunt la muncă.

Angajată ca şi administrator pe resurse umane, Magdalena Konieczna a întâmpinat imediat dificultăţi cu această regulă. Cum o bună parte din polonezi nu cunosc bine sau chiar deloc limba engleză, aceasta a ajuns să comunice prin semne cu conaţionalii săi.

La interviurile de angajare, s-a ajuns inclusiv la situaţia absolut hilară de a aduce un interpret polonez deşi, evident, ar fi putut discuta direct în limba poloneză.

Totuşi, Magdalena a mai avut scăpări în a respecta acest regulament. Când mai era descoperită că vorbeşte în poloneză, i se atrăgea atenţia cu exclamaţia „Engleză!”, astfel că la scurt timp după instaurarea regulii, în iunie 2014, a fost concediată. Cum şi atitudinea englezilor din fabrică era una de superioritate, ajungând deseori la urechile ei cuvinte în genul „f***ing Polish”, s-a hotărât să-i dea în judecată.

 

citeste mai multe pe: diasporaro.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *