România va acorda Republicii Moldova un împrumut rambursabil ca să treacă peste actuala criză politică generată de instalarea noului guvern de la Chișinău, însă doar dacă respectă anumite condiții, a declarat marți premierul Dacian Cioloș.

Într-o conferință de presă comună cu noul premier moldovean, Pavel Filip, premierul român a precizat că prima tranșă de 60 de milioane de euro a împrumutului care însumează 150 de milioane de euro va fi livrată Chișinăului doar dacă Guvernul din țara vecină demonstrează că vrea într-adevăr să facă reforme structurale și să urmeze parcursul european.

Dacian Cioloș s-a întâlnit, marți dimineața, cu Pavel Filip, iar discuțiile dintre cei doi „au contribuit la o mai bună înțelegere a situației dificile prin care trece Republica Moldova și a ceea ce se întâmplă la Chișinău, dar și care este poziția Guvernului față de această situație”, potrivit oficialului de la București.

Pentru a ajuta Moldova să depășească această criză, țara noastră este pregătită să acorde „un sprijin financiar din acel credit rambursabil pe care România l-a promis”. „Înainte de a livra prima tranșă, ne așteptăm ca Guvernul de la Chișinău să vina cu câteva măsuri concrete care să demonstreze voința de reformă. Vom veni și noi, în zilele următoare, cu o listă de câteva măsuri pe care Guvernul (moldovean – n.r.) ar putea să le ia”, a declarat Cioloș, citat de ziare.com.

„România dorește să își coordoneze sprijinul financiar rambursabil și cu Comisia Europeană (CE) și Fondul Monetar Internațional (FMI)”, astfel că împrumutul va fi folosit ca un pod între situația de acum și momentul în care Chișinăul va fi pregătit să semneze un acord cu FMI.

„Când va fi o primă vizită la Chișinău a FMI și reprezentanții Republicii Moldova vor pune în practică măsuri imediate, Guvernul României va fi în măsură să vină cu această primă fază. În măsura în care Guvernul (moldovean – n.r.) demonstrează că se angajează la reforme structurale pentru a urma parcursul european, venim și cu alte programe de acțiuni de sprijin”, a mai spus Cioloș.

„Strada are așteptări clare”

„Cetățenii din Republica Moldova au de la autorități așteptări foarte clare, multe nemulțumiri justificate, iar credibilitatea majorității parlamentare care susține guvernul actual depinde de capacitatea de a lua măsuri pentru a implementa reformele care sunt așteptate în primul rând de cetățeni, dar și de România ca țară vecină și parteneră și, din semnalele pe care le-am primit, și de partenerii europeni și euro-atlantici”, a declarat premierul român referindu-se la amplele proteste de la Chișinău, generate de investirea noului Executiv.

„I-am spus prim-ministrului Filip că încurajăm Guvernul să țină legătura cu reprezentanții societății civile din Republica Moldova, să le asculte doleanțele, așteptările legitime care merg în direcția reformei și menținerea parcursului european. Este ceea ce își dorește și România”, a subliniat Cioloș.

Filip: „Prietenul la nevoie se cunoaște”

Premierul moldovean Pavel Filip a asigurat că Executivul de la Chișinău este hotărât să demonstreze prin fapte concrete că este un guvern proeuropean și a mulțumit pentru faptul că „și de această dată România a decis să întindă o mână de ajutor țării mele, care se află într-o situație extrem de dificilă”.

„Agenda de reforme prezentată în Acordul de Asociere cu UE și relansarea cooperării cu partenerii externi reprezintă o oportunitate pentru Cabinetul de miniștri. (…) Nu ne vom lansa pe populisme, vom fi concentrați pe acțiuni”, a spus oficialul de la Chișinău, care a adăugat că le-a cerut miniștrilor „să uite de partide, să se sacrifice chiar din contul vieții private, astfel încât cetățenii să înțeleagă că acesta este un guvern care lucrează pentru cetățenii săi. (…)

Poate acum mai mult ca oricând, sprijinul e vital pentru cetățenii moldoveni, trecem printr-o situație tensionată, am avut o investitură sub o presiune teribilă a formațiunii socialiștilor, care au ca obiectiv alegerile anticipate. Sunt de înțeles sentimentele celor care protestează sincer. (…) Cred că presiunea societății civile mobilizează Guvernul, îl face să nu fie relaxat, să muncească mai mult pentru a livra rezultate pentru cetățeni”, a declarat Filip, adăugând că reprezentanții Executivului încearcă să mențină un dialog constant cu protestatarii.

În ceea ce privește sprijinul acordat de țara noastră, „acum am înțeles că prietenul bun la nevoie se cunoaște, România a procedat ori de câte ori a fost nevoie în această manieră”. „Mulțumim încă o dată pentru disponibilitatea de a acorda împrumutul rambursabil de 150 de milioane de euro pe termen de cinci ani, în condițiile în care Guvernul de la Chișinău demonstrează că merge pe calea reformelor”, a mai precizat Filip.

Filip, primit și la Cotroceni

Premierul moldovean, Pavel Filip, a declarat marți la Palatul Cotroceni, în timpul întrevederii cu președintele Klaus Iohannis, că guvernul pe care îl conduce este probabil ultima șansă pentru clasa politică de la Chișinău și a mulțumit președintelui român că a acceptat această întâlnire, la câteva zile după inaugurarea Guvernului de la Chișinău.

„V-am zis și cu alte ocazii că poate este guvernul ultimei șanse pentru această clasă politică pentru că ea se face vinovată de situația în care s-a pomenit Republica Moldova acum. Am vrut să auziți acest lucru de la mine și vă mulțumesc încă o dată pentru că ați acceptat să avem această întâlnire pentru a vă convinge că suntem determinați să livrăm rezultate. Nu ne vom axa pe populisme pentru că nu aici sunt rezultatele pe care le așteaptă cetățenii. Vom fi axați pe acțiuni, așa cum am spus”, i-a spus Filip lui Iohannis.

Noul premier i-a mulțumit președintelui României că l-a primit la Cotroceni la scurt timp de la investirea în funcție, lucru care simbolizează relațiile strânse dintre România și Republica Moldova.

Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare, la începutul lunii noiembrie 2015, Legea pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și R. Moldova, considerând că promulgarea nu este oportună câtă vreme nu există certitudinea continuării procesului de reforme.

 

sursa: diasporaro.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *