Un studiu prezentat marţea trecută în Camera Comunelor din Parlamentul Britanic, sub denumirea „Victime şi ticăloşi”, a scos la iveală faptul că în prea puţine din articolele apărute în presa britanică despre imigranţi, acestora li s-a şi dat ocazia să vorbească.

Subiectul imigranţilor este unul de mare interes pentru publicul britanic şi aproape nelipsit din dezbaterile politicienilor. În aceste condiţii, publicaţiile britanice preferă să scrie „despre” imigranţi, fără a le cere şi lor părerea.

De altfel, studiul apărut zilele trecute, „Victime şi ticăloşi – vocile imigranţilor în media britanică”, arată că în 85% din totalul articolelor despre imigranţi nu s-a oferit cititorilor şi o perspectivă a imigranţilor. În plus, vocile imigranţilor erau aproape absente în materialele care priveau negativ imigranţii sau problema imigraţiei, iar când imigranţii erau citaţi în articole, acestea erau de cele mai multe ori materiale cu conţinut pozitiv la adresa imigranţilor.

Doar 10% din totalul articolelor urmărite au privit problema imigrantului şi a imigraţiei ca aducătoare de beneficii Marii Britanii, în special la nivel economic.

Iată concluziile din raport:

–––––––––––––

„Absenţa vocilor imigranţilor ca şi surse în presă poate priva cititorul de o înţelegere profundă sau nuanţată a problemelor care-i privesc pe imigranţi. De asemenea, acest lucru poate crea probleme de integrare în rândul imigranţilor, afectându-i negativ prin crearea unui sentiment de nesiguranţă şi prin slăbirea sentimentului de aparţinere faţă de aceste locuri, (…) fiind afectaţi chiar şi imigranţii care au trăit aici timp îndelungat.”

 

citeste mai multe pe: diasporaro.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *