Péter W. Szabó, un IT-ist ardelean, cu experienta de peste 15 ani si care lucreaza zilnic cu notiuni si gadget-uri care forteaza limita dintre stiintifico-fantastic si real duce la extrem viziunea privind ce va urma.

Péter a vorbit cu Vocea Transilvaniei despre viitorul internetului si, in contextul in care e parte a vietilor noastre, al intregii omeniri. Asta dupa ce a sustinut o prezentare la TEDx Targu Mures, unde a starnit o reactie unica in randul participantilor, care au ramas cu gura cascata atunci cand IT-istul ardelean le-a spus ce se va intampla in urmatorii cinci ani.

Péter spune ca World Wide Web (www – n.red.) nu are trecut si prezent ci doar un viitor in continua schimbare. Iar acum, internetul este prezent in toate aspectele vietii noastre si a schimbat viata noastra, desi exista de putin peste un deceniu.

Noi in anul 2020…

Avand in vedere estimarile privind numarul de dispozitive ce vor fi conectate la internet in urmatorii 4-5 ani, Péter crede ca intrebarea mai importanta ce trebuie pusa este ce se va regasi pe www. Potrivit estimarilor Cisco, in 4-5 ani, 85% din continutul de pe internet va fi reprezentat de clipuri video (o treime fiind pornografie), iar restul de 15% va fi continut „social media”.

Prezenta internetului in toate aspectele vietii noastre a transformat deja felul in care traim – industria IT o numeste „Digital Disruption” (dislocarea digitala – n.red.): Alibaba e cel mai mare retailer international, dar nu are inventar, Uber e cea mai mare companie de taxi, dar nu are niciun taxi, Airbnb este cel mai mare furnizor de servicii de cazare, dar nu are proprietati imobiliare. Cel mai popular exemplu este insa Facebook, cel mai mare „angajator”, cu 1,5 miliarde de „angajati” care „lucreaza” si creeaza continut pe gratis.

„Intrebarea reala e cate site-uri vor exista in 2020? Previziunea mea e ca va fi doar unul. Puteti sa-i spuneti Cortana, Alexa, Siri sau cum vreti. Va fi singura interfata folosita de utilizatori. Va fi un singur site, care va contine totul, creat de toata lumea, care va citi mintea utilizatorului si ii va oferi ceea ce isi doreste”, este de parere Péter.

Potrivit IT-istului, evolutia din ultimii ani a fost de la „internetul lucrurilor” la „internetul experientelor”, insa ultima faza va fi „internetul mintilor”.

 

citeste mai multe pe: caplimpede.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *