Boala care vine din paine afecteaza din ce în ce mai multe persoane. Cum îți dai seama dacă o ai – Tot mai multe persoane sunt diagnosticate la ora actuală cu intoleranță la gluten, numită și boala celiacă. Se estimează că aceasta afectează o persoană din 200, la nivel mondial. În cazul acestor pacienți, consumul de grâu, secară, orz și ovăz, cereale cu gluten, duce la distrugerea mucoasei intestinelor și la asimiliarea incompletă a nutrienților din alimente. Diareea cronică, durerile abdominale și constipația pot anunța boala celiacă. Însă afecțiunea are și semne atipice precum oboseala prelungită, anemia, dermatita, tulburările menstruale și stomatita. Boala celiacă apare pe un fond genetic, iar testele disponibile la ora actuală în România permit depistarea predispoziției.

BOALA CARE VINE DIN PAINE AFECTEAZA DIN CE ÎN CE MAI MULTE PERSOANE. CUM ÎȚI DAI SEAMA DACĂ O AI

“Există anumite situații în care testele sunt indicate. În familiile cu istoric pentru boala celiacă, testarea celorlalți membri, cu sau fără simptome, este necesară cu scopul de a exclude sau confirma prezența predispoziției genetice pentru boala celiacă, predispoziția genetică fiind un factor necesar pentru apariția bolii. Fără factorul genetic predispozant este imposibil să dezvolți boala în viitor”, afirmă dr. Cristina Ailenei.

 Boala care vine din paine afecteaza din ce în ce mai multe persoane. Cum îți dai seama dacă o ai

Medicii recomandă testarea genetică și în cazul bebelușilor care provin din familii unde există boala celiacă. Testarea trebuie făcută înainte de începerea diversificării alimentare.

“Avantajul testului genetic este că nu este influențat de dietă. Celelalte analize necesare diagnosticului de boală celiacă nu pot fi interpretate dacă o persoană a exclus din alimentație glutenul. După 6 luni de dietă fără gluten, se normalizeaza parametrii serologici, se normalizează mucoasa intestinală, astfel că nu mai ai mijloace de diagnostic, dacă aceste teste nu au fost efectuate anterior. În aceste situații, singurul test care ne poate orienta diagnosticul rămâne testul genetic” , declară specialistul genetician.

citeste mai multe pe: doctorulcasei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *