Ieşeanul Andrei Toma a inventat o tehnologie modulară – Cristal Reticular – care poată fi folosită în varii configuraţii pentru a crea diverse structuri, de la case la zgârie nori sau, de ce nu, şi jucării, chiar comestibile, de tipul Lego. La ediţia anuală Innovate UK ce a avut loc în noiembrie 2015, la Londra, creaţia românului a fost prezentată alături de alte 100 inovaţii de top britanice, în faţa a peste 3.000 de potenţiali colaboratori / investitori.
Tehnologia cristal reticular a fost teoretizată iniţial în vremea în care Andrei Toma studia arhitectura la Canterbury School of Architecture. El cerceta conceptul de armură invizibilă şi a ajuns la această componentă spaţială ce poate fi asamblată la infinit fără pierderi de stabilitate. După 7 ani de cercetare cu fonduri de susţinere din public (crowdfunding), familie şi prieteni, ideea lui Andrei a ajuns la un stadiu care permite comercializarea.
Compania românului, ICDS Arch Ltd, înfiinţată în 2011, are sediul la Londra, în incinta complexului ImpactHUB din Westminster, însă chiar dacă proiectul a atras atenţia dezvoltatorilor imobiliari din Marea Britanie, fondatorul este hotărât să exporte acest produs din România.
Andrei Toma a spus înaintea târgului Innovate UK 2015: „Noi ne gândim permanent la modalităţi de a construi sustenabil, ieftin şi fără a ataca natura şi, în acelaşi timp, fără a face vreun compromis în privinţa design-ului elegant. Noi credem că eleganţa face toată diferenţa în design şi am lucrat la prototipul nostru timp de 9 ani pentru a ajunge la o astfel de soluţie. Încurajăm dezvoltatorii imobiliari să folosească această frumoasă structură de rezistenţă pentru a înlătura riscurile operaţionale şi a reduce costurile.”
Este absolut extraordinar că invenţia românului a ajuns să fie prezentată la cel mai important târg de invenţii din Marea Britanie, piaţă care este cotată a doua din lume la capitolul invenţii.
sursa: diasporaro.com